article
1.6465703
OPHEUSDEN - Neder-Betuwe bindt de strijd aan met zwerfafval. Verenigingen kunnen subsidie krijgen als ze een deel van de gemeente vrijhouden van straatvuil.
Neder-Betuwe pakt zwerfafval aan
OPHEUSDEN - Neder-Betuwe bindt de strijd aan met zwerfafval. Verenigingen kunnen subsidie krijgen als ze een deel van de gemeente vrijhouden van straatvuil.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/neder-betuwe/neder-betuwe-pakt-zwerfafval-aan-1.6465703
2016-09-30T05:21:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6116857.1466162667!image/image-6116857.JPG
Opheusden,Milieu en grondstoffen,zwerfvuil,hermes
Neder-Betuwe
Home / Regio / Rivierenland / Neder-Betuwe / Neder-Betuwe pakt zwerfafval aan

Neder-Betuwe pakt zwerfafval aan

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPHEUSDEN - Neder-Betuwe bindt de strijd aan met zwerfafval. Verenigingen kunnen subsidie krijgen als ze een deel van de gemeente vrijhouden van straatvuil.

  Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Mogelijk haakt de gemeente ook aan bij een inzamelingsproef met plastic flessen. Daarbij kunnen inwoners kunststof flessen inleveren tegen een vergoeding.

  Waaljutters
  De gemeente doet ook mee aan het vorig jaar begonnen project Waaljutters. Daarbij halen verenigingen en clubs afval uit de uiterwaarden langs de Waal op en krijgen ze een bedrag dat varieert van 350 tot 1.500 euro, afhankelijk van het gebied dat ze schoonmaken. Nu gaan burgemeester en wethouders dat project uitrollen over de hele gemeente. Daarbij wil Neder-Betuwe zo veel mogelijk scholen, verenigingen en wijkteams betrekken om vooral op de plekken waar veel vuil ligt, aan het werk te gaan. Ze kunnen zichzelf dit jaar opgeven om tegen een vergoeding de omgeving op te ruimen.

  Bewustwording
  Wat wethouder Herman Gerritsen betreft, blijft het daar niet bij: er moet meer bewustwording komen bij inwoners dat er minder afval op straat wordt gegooid. Want: wat niet op straat komt, hoeft ook niet te worden opgeruimd. Zo komen er lesprogramma's op scholen, is de bedoeling, en komen er afvalbakken op 'handige plekken'. Dat moet voorkomen dat mensen lang met hun rommel lopen en het daarom op straat gooien. Gerritsen: „Nog beter is om zwerfafval te voorkomen, maar de realiteit is anders. Helaas ligt er elke keer weer zoveel troep. Hopelijk worden mensen zich er ook meer van bewust dat je afval niet zomaar uit je handen moet laten vallen."

  Meer hierover in de Gelderlander van vrijdag 30 september, editie Rivierenland, of in de e-paper.