article
1.6638532
OPHEUSDEN - Honderden straatlantaarns in Neder-Betuwe worden vervangen door milieuvriendelijkere exemplaren. Daarnaast komt er 2.000 vierkante meter aan zonnepanelen bij.
Neder-Betuwe vervangt lantaarns voor duurzame lampen
OPHEUSDEN - Honderden straatlantaarns in Neder-Betuwe worden vervangen door milieuvriendelijkere exemplaren. Daarnaast komt er 2.000 vierkante meter aan zonnepanelen bij.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/neder-betuwe/neder-betuwe-vervangt-lantaarns-voor-duurzame-lampen-1.6638532
2016-11-14T06:25:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6638533.1479109545!image/image-6638533.JPG
Opheusden,Milieu en grondstoffen,verlichting,hermes
Neder-Betuwe
Home / Regio / Rivierenland / Neder-Betuwe / Neder-Betuwe vervangt lantaarns voor duurzame lampen

Neder-Betuwe vervangt lantaarns voor duurzame lampen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Voorbeeld van duurzame lantaarnpalen elders.
   Fotograaf
  OPHEUSDEN - Honderden straatlantaarns in Neder-Betuwe worden vervangen door milieuvriendelijkere exemplaren. Daarnaast komt er 2.000 vierkante meter aan zonnepanelen bij.

  Een grote zonnepaneelbloem bij de rotonde van het nieuwe Agro Business Centre in Opheusden moet passanten duidelijk maken dat Neder-Betuwe energiezuinig wil zijn.

  Vernieuwend plan
  Op aandringen van de gemeenteraad hebben burgemeester en wethouders gezocht naar bedrijven die met een vernieuwend plan kunnen komen om de openbare verlichting te verduurzamen. Ziut uit Apeldoorn kwam het beste uit de aanbesteding. „We gaan allereerst kijken naar de lantaarnpalen die veertig jaar of ouder zijn", zegt contractmanager Gerrit Hoekert van Ziut.

  Zuiniger
  Neder-Betuwe mag in totaal zo'n 4.800 lantaarnpalen hebben, die hoeven niet allemaal tegelijk vervangen te worden. Daarnaast moeten 1.560 lantaarnpalen voorzien worden van een nieuwe armatuur. Het werk aan de straatverlichting is in alle dorpen van de gemeente. De vervanging is op verschillende manieren goed voor de duurzaamheid.

  De nieuwe ledverlichting is veel zuiniger dan de huidige lampen, maar ook is het de bedoeling dat de lampen worden gedimd. „Om tien uur 's avonds gaat het naar 70 procent, 's nachts naar de helft", zegt Hoekert.

  Puntverlichting
  Het is niet zo dat wie dan buiten is, geen hand meer voor ogen ziet, stelt hij. „Dat neem je als gewone kijker niet waar. Waar oude straatverlichting straalverlichting is, het straalt rondom, is ledverlichting puntverlichting. Het is veel meer gericht op de straat, waar het ook moet zijn."

  Tijdens een college-informatieavond op 22 november in het gemeentehuis worden de plannen ontvouwd.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties