article
1.6177970
OPHEUSDEN - Nog deze zomer wordt het groen in Neder-Betuwe danig teruggesnoeid. De gemeenteraad stelt daarvoor tussen de 30- en 40.000 euro beschikbaar uit het onkruidsbudget. Ook moeten er snel nieuwe afspraken komen met Avri, verantwoordelijk voor het groenonderhoud.
Woekerend groen in Neder-Betuwe snel teruggesnoeid
OPHEUSDEN - Nog deze zomer wordt het groen in Neder-Betuwe danig teruggesnoeid. De gemeenteraad stelt daarvoor tussen de 30- en 40.000 euro beschikbaar uit het onkruidsbudget. Ook moeten er snel nieuwe afspraken komen met Avri, verantwoordelijk voor het groenonderhoud.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/neder-betuwe/woekerend-groen-in-neder-betuwe-snel-teruggesnoeid-1.6177970
2016-07-08T14:06:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4285978.1452001800!image/image-4285978.jpg
Opheusden,Flora,groenonderhoud,snoeien,hermes
Neder-Betuwe
Home / Regio / Rivierenland / Neder-Betuwe / Woekerend groen in Neder-Betuwe snel teruggesnoeid

Woekerend groen in Neder-Betuwe snel teruggesnoeid

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OPHEUSDEN - Nog deze zomer wordt het groen in Neder-Betuwe danig teruggesnoeid. De gemeenteraad stelt daarvoor tussen de 30- en 40.000 euro beschikbaar uit het onkruidsbudget. Ook moeten er snel nieuwe afspraken komen met Avri, verantwoordelijk voor het groenonderhoud.

  Wethouder Herman Gerritsen had al eerder aangekondigd dat in het najaar een nieuw groenbeleidsplan komt. Daarin zou de raad ook moeten zeggen of het groenonderhoud op het laagste niveau moet blijven zoals nu, of dat er meer geld komt voor een nettere uitstraling.

  Te laat
  Maar dat vindt de gemeenteraad veel te laat. Er is veel ergernis over onkruid en te hoge begroeiing. Dat is zichtbaar bij verkeersborden, in speeltuinen en bij monumenten, maar veroorzaakt ook her en der slecht overzicht en daardoor verkeersonveilige situaties, klaagt de raad.

  Gerritsen snapt het, maar wijst erop dat de gemeente de afgelopen jaren alleen maar verder heeft bezuinigd op groenonderhoud en het dus niet zo vreemd is dat het onkruid welig tiert. „Zonder poen kunnen we niets doen."

  Overeenkomst
  Op dit moment is Neder-Betuwe bezig een nieuwe overeenkomst met Avri af te sluiten. Een mooi moment om daar extra afspraken over te maken rond beter onderhoud, vindt de raad. Gerritsen vindt van niet: bedenk nu eerst in het groenbeleidsplan welk onderhoudsniveau je wilt en hoeveel geld je ervoor over hebt, en maak op basis daarvan nieuwe afspraken.

  Motie
  De raad besloot echter donderdagavond tijdens de raadsvergadering unaniem een motie van CDA, SGP en VVD aan te nemen waarin het college van burgemeester en wethouders opdracht krijgt toch eerst de overeenkomst te sluiten. Gevolg is dat als de raad het groenbeleidsplan en de begroting vaststelt, al vaststaat wat er moet gebeuren en ook dat dat meer geld zal gaan kosten dan nu.

  In de motie is ook afgesproken dat er ruimte in het groenbeheer komt voor inwoners die in de bijstand zitten. Ze kunnen er wellicht een werkervaringsplek vinden met uitzicht op betaald werk, maar ze kunnen er ook de tegenprestatie verrichten die het Rijk tegenwoordig verlangt van uitkeringsgerechtigden. Dit is wel facultatief: bijstandsgerechtigden mogen zelf weten waar ze hun tegenprestatie doen.