article
1.6095618
DODEWAARD - Echt gerust is Albert Schuurman uit Dodewaard er nog niet op. Zijn vroegere werkgever Wienerberger heeft drie maanden om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter.
Ziek door werk in Opheusden, 50.000 euro schadevergoeding
DODEWAARD - Echt gerust is Albert Schuurman uit Dodewaard er nog niet op. Zijn vroegere werkgever Wienerberger heeft drie maanden om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/neder-betuwe/ziek-door-werk-in-opheusden-50-000-euro-schadevergoeding-1.6095618
2016-06-10T06:56:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6095634.1465539421!image/image-6095634.JPG
Neder-Betuwe
Home / Regio / Rivierenland / Neder-Betuwe / Ziek door werk in Opheusden, 50.000 euro schadevergoeding

Ziek door werk in Opheusden, 50.000 euro schadevergoeding

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DODEWAARD - Echt gerust is Albert Schuurman uit Dodewaard er nog niet op. Zijn vroegere werkgever Wienerberger heeft drie maanden om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter.

  Toch was de dag van gisteren een mijlpaal in de strijd die Schuurman sinds 2012 voert met het concern dat steenfabriek De Wolfswaard in Opheusden exploiteert.

  De kantonrechter bepaalde namelijk dat Wienerberger verantwoordelijk is voor de gezondheidsschade van Schuurman als gevolg van het contact met mangaan in de steenfabriek.

  50.000 euro 
  Het bedrijf draait op voor voor de gederfde inkomsten van Schuurman en de kosten die hij vanwege zijn ziekte heeft. Om te beginnen moet Wienerberger zijn voormalige werknemer 50.000 euro overmaken. „Ik geloof het pas als het op de bank staat”, zegt Schuurman. „Anderzijds: Wienerberger kan alleen in beroep als het nog nieuwe argumenten heeft. Maar het heeft al zijn argumenten in de loop der jaren al naar voren gebracht.”

  Mangaan
  Schuurman werkte sinds 1997 bij steenfabriek De Wolfswaard en kwam toen voor het eerst met mangaan in contact, een kleurstof om de stenen rood te maken. In 1999 was Schuurman zo ziek dat hij niet meer kon werken. "Ik moest op mijn knieën naar het toilet, alles draaide, ik zwalkte", vertelt hij.

  Hij werd volledig afgekeurd en ontving een WAO-uitkering. Een jarenlange gang langs ziekenhuizen en onderzoeksinstituten brak aan. „Zo kwamen ze erachter dat ik 28 keer zoveel mangaan in mijn bloed had als normale mensen”, vertelt hij. Zijn hersenen en longen hebben blijvende schade opgelopen. Nog altijd is hij vergeetachtig en warrig, ook heeft hij vaak longontsteking gehad.

  Sabotage
  Wienerberger heeft de procesgang steeds gesaboteerd, zegt Schuurman. „Dan bepaalde de rechter dat er een onderzoek gedaan moest worden. Ik koos dan voor de goedkoopste mogelijkheid, want ik moest dat onderzoek zelf betalen. Maar Wienerberger eiste dan de duurste mogelijkheid. En toen dat dure onderzoek uitwees dat ik helemaal in mijn recht stond, vochten ze de uitslag weer aan.”

  Zijn gezondheid krijgt hij niet meer terug. „Veel collega's van me zijn dood of hebben kanker gehad”, zegt Schuurman. Dat de rechter hem nu in het gelijk heeft gesteld, doet goed, maar: „Ik moet het nog zien.”  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties