article
1.6293803
TIEL - Er gloort hoop voor het schoolzwemmen in Tiel. Onderzoek moet uitwijzen of het kan blijven, terwijl er toch bezuinigd wordt.
Onderzoek naar behoud schoolzwemmen in Tiel
TIEL - Er gloort hoop voor het schoolzwemmen in Tiel. Onderzoek moet uitwijzen of het kan blijven, terwijl er toch bezuinigd wordt.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/tiel/onderzoek-naar-behoud-schoolzwemmen-in-tiel-1.6293803
2016-08-26T05:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3825141.1369055634!image/image-3825141.JPG
Tiel,Basisonderwijs,bewegingsonderwijs,schoolzwemmen,hermes
Tiel
Home / Regio / Rivierenland / Tiel / Onderzoek naar behoud schoolzwemmen in Tiel

Onderzoek naar behoud schoolzwemmen in Tiel

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto: ANP
  TIEL - Er gloort hoop voor het schoolzwemmen in Tiel. Onderzoek moet uitwijzen of het kan blijven, terwijl er toch bezuinigd wordt.

  Een meerderheid van de Tielse gemeenteraad geeft het college van burgemeester en wethouders via een motie de opdracht te overleggen met zwembadexploitant Sportplaza en de basisschoolbesturen. Dat moet ertoe leiden dat kinderen blijven zwemmen als onderdeel van bewegingsonderwijs, wellicht op een goedkopere manier.

  Bezuiniging
  Dat laatste is een heikel punt, want de bezuiniging van ruim 95.000 euro was al ingeboekt. Het overleg moet binnen enkele maanden afgerond zijn, want begin november wordt de begroting voor volgend jaar vastgesteld. De motie is niet ondersteund door Pro Tiel en D66, de partij van onderwijswethouder Laurens Verspuij.

  Schrappen
  Tiel wilde het schoolzwemmen per 1 januari vorig jaar schrappen. Dat leidde tot veel verzet vanuit de inwoners. Meer dan 3.000 handtekeningen werden gezet bij de bezwaren van Sportplaza, het lager onderwijs en de reddingsbrigade.

  D66: eigen plan
  D66 stemde tijdens de raadsvergadering woensdag weliswaar tegen de motie, maar heeft wel een eigen plan, om geld vrij te maken voor minimagezinnen. Schoolzwemmen zou dan afgeschaft worden, maar de reguliere zwemlessen zou voor kinderen uit bijstandsgezinnen gratis of goedkoper worden dankzij een bijdrage van de gemeente.

  Deze motie is vooralsnog aangehouden. Als schoolzwemmen in stand gehouden kan worden, is hij immers niet nodig. Blijkt uit het onderzoek dat schoolzwemmen echt te kostbaar wordt, dan kan er alsnog voor gekozen worden om vanuit het minimabeleid gezinnen met een laag inkomen te steunen.