article
1.6285097
TIEL - Leerlingen uit Tielse achterstandsgezinnen kunnen vanaf januari naar een weekendschool. Dat moet hun toekomstkansen vergroten. De school is niet bedoeld voor bijles, maar om het blikveld te verruimen.
Talenten uit Tiel kunnen op zondag naar school
TIEL - Leerlingen uit Tielse achterstandsgezinnen kunnen vanaf januari naar een weekendschool. Dat moet hun toekomstkansen vergroten. De school is niet bedoeld voor bijles, maar om het blikveld te verruimen.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/tiel/talenten-uit-tiel-kunnen-op-zondag-naar-school-1.6285097
2016-08-23T05:22:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4306014.1399654080!image/image-4306014.jpg
Tiel,School,Weekendschool,hermes
Tiel
Home / Regio / Rivierenland / Tiel / Talenten uit Tiel kunnen op zondag naar school

Talenten uit Tiel kunnen op zondag naar school

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  TIEL - Leerlingen uit Tielse achterstandsgezinnen kunnen vanaf januari naar een weekendschool. Dat moet hun toekomstkansen vergroten. De school is niet bedoeld voor bijles, maar om het blikveld te verruimen.

  Het initiatief komt van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het onderwijs, en stichting Petje Af. Deze stichting heeft al zeven weekendscholen, voornamelijk in het westen van het land.

  Beroep
  De deelnemers komen 28 weken lang op zondag bij elkaar in basisschool De Molenwerf, waar ze kennismaken met een beroep. „Het gaat om sectoren waar ze anders misschien niet snel mee in aanraking komen", zegt Marianne Zuurendonk. Zij is directeur van het Huiswerk Instituut Tiel en beoogd voorzitter van Petje Af Tiel. „Van tien tot drie uur krijgen ze gastles, bezoeken ze een bedrijf of maken ze een werkstuk."

  Achterstand
  Reden om er één in Tiel te beginnen is de grote achterstand in de stad. „Tiel scoort bovengemiddeld als het gaat om gebrek aan kansen. 9 procent van de kinderen groeit op aan de onderkant van de samenleving", zegt Zuurendonk.  De weekendschool is bedoeld voor kinderen tussen 10 en 14 jaar. "Dan zijn ze nog het meest ontvankelijk." Aanmelden loopt via docenten, die zien dat hun leerling wel wat extra stimulans kan gebruiken.

  Gezin
  De kracht zit volgens Zuurendonk in het feit dat de weekendschool niet alleen voor het kind zelf is, maar ook voor het gezin. „Een leerling moet een motivatiebrief schrijven en de ouders moeten erachter staan en meehelpen. Het is niet vrijblijvend: we gaan een soort overeenkomst aan. Het mooie is dat je zo niet alleen het kind zelf meer laat zien, maar de ouders en broertjes of zusjes meetrekt. We willen hen laten zien dat er meer is dan wat ze in hun directe omgeving zien, we willen de wereld voor ze openleggen. We gaan naar een voorstelling, of naar het museum. Daar zijn veel kinderen nog helemaal niet geweest." 

     Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties