article
1.6132581
TIEL - Tiel gaat op volle snelheid het systeem van toekennen van huishoudhulp herzien. Dat meldt wethouder Henk Driessen. Nieuwe aanvragen worden weer volgens de systematiek van voor 2015 beoordeeld.
Tiel gaat huishoudhulp snel herzien
TIEL - Tiel gaat op volle snelheid het systeem van toekennen van huishoudhulp herzien. Dat meldt wethouder Henk Driessen. Nieuwe aanvragen worden weer volgens de systematiek van voor 2015 beoordeeld.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/tiel/tiel-gaat-huishoudhulp-snel-herzien-1.6132581
2016-06-23T12:52:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4266337.1451985804!image/image-4266337.jpg
Tiel,Huishouding en verzorging,Zorg,hermes
Tiel
Home / Regio / Rivierenland / Tiel / Tiel gaat huishoudhulp snel herzien

Tiel gaat huishoudhulp snel herzien

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  TIEL - Tiel gaat op volle snelheid het systeem van toekennen van huishoudhulp herzien. Dat meldt wethouder Henk Driessen. Nieuwe aanvragen worden weer volgens de systematiek van voor 2015 beoordeeld.

  Het zal enige tijd vragen om bij alle ruim 700 inwoners die vorig jaar een herindicatie hebben gekregen te bezien of de hulp voldoet en de beschikking aan te passen, meldt Driessen.

  Bezwaar
  Tiel begint met opnieuw gesprekken te voeren met mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen het aantal aan hen toegekende uren. Daarnaast moet regionaal een nieuwe manier van inkoop bij de zorgverleners worden geregeld. Het is nog niet duidelijk welke financiële consequenties dat kan hebben.

  Beperking
  Verschillende rechters hebben geconcludeerd dat het vorig jaar ingevoerde systeem voor het toekennen van huishoudelijke hulp aan mensen met een beperking in veel gemeenten niet deugt. Tiel kwam daarbij specifiek aan bod, vanwege het beroep dat een 94-jarige Tielenaar tegen het inperken van zijn huishoudelijke hulp had ingediend.

  Productfinanciering
  In de hele Regio Rivierenland wordt hetzelfde systeem van 'productfinanciering' gehanteerd. Daarbij geeft de gemeente een vast bedrag per cliënt aan de zorgorganisatie om voor een 'schoon en leefbaar' huis te zorgen. Het is dan aan de zorgverlener om dit met het totale budget, in overleg met de cliënten en hun naaste omgeving, bij alle huizen voor elkaar te krijgen. In de praktijk blijkt dat mensen te weinig hulp krijgen.

  De rechter stelt dat de gemeente zich er te makkelijk vanaf maakt. Er moet precies omschreven worden welke taken er hoe lang en hoe vaak verricht moeten worden om het gewenste resultaat te krijgen.

  Wat vindt u?

  Gemeenten moeten meer geld uittrekken voor huishoudelijke hulp.

  Toon resultaten