article
1.6428241
ARNHEM - Heeft u recent nog een rosse stekelstaart, halsbandparkiet, roodbuikeekhoorn of een Iepenzigzagbladwesp gezien? Dan bent u niet de enige. De invasieve exoten rukken op. Dat blijkt uit cijfers van Waarneming.nl, een site waarop natuurspotters hun waarnemingen kunnen melden.
Spot u de halsbandparkiet dit weekend?
ARNHEM - Heeft u recent nog een rosse stekelstaart, halsbandparkiet, roodbuikeekhoorn of een Iepenzigzagbladwesp gezien? Dan bent u niet de enige. De invasieve exoten rukken op. Dat blijkt uit cijfers van Waarneming.nl, een site waarop natuurspotters hun waarnemingen kunnen melden.
http://www.gelderlander.nl/regio/spot-u-de-halsbandparkiet-dit-weekend-1.6428241
2016-09-23T03:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4568161.1474549234!image/image-4568161.JPG
Arnhem,Nijmegen,Wageningen,Doetinchem,Fauna,waarneming,Localfocus
Regio
Home / Regio / Spot u de halsbandparkiet dit weekend?

Spot u de halsbandparkiet dit weekend?

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De halsbandparkiet, een plaag voor de fruitteelt.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Huub Selten, de laatste Millingse beroepsvisser, haalde in 2008 al kilo's Chinese wolhandkrab uit de Waal.
  ARNHEM - Heeft u recent nog een rosse stekelstaart, halsbandparkiet, roodbuikeekhoorn of een Iepenzigzagbladwesp gezien? Dan bent u niet de enige. De invasieve exoten rukken op. Dat blijkt uit cijfers van Waarneming.nl, een site waarop natuurspotters hun waarnemingen kunnen melden.

  Invasieve exoten zijn dieren en planten die door menselijk handelen in een gebied terecht zijn gekomen en daar schade veroorzaken. Bijvoorbeeld doordat ze inheemse dieren uit hun leefgebied verdrijven.

  Wolhandkrab
  In Gelderland is vooral de Chinese wolhandkrab in opmars. Een verrassing moet dat echter niet zijn. De krab leeft al ruim honderd jaar in Europa. Al jaren worden er door vissers ladingen vol van de Chinese geleedpotigen binnengehaald, bijvoorbeeld uit de Waal. De krabben roven de rivieren leeg en vernielen netten en fuiken van vissers. Bovendien zijn ze een bedreiging voor palingen en doorwoelen ze de oevers.

  Halsbandparkiet
  Ook de halsbandparkiet is vorig jaar vaker gezien in Gelderland. Werden er tot 2013 nog tien geteld, in 2015 waren dat er vijftien. Hoe mooi ook, het vogeltje is niet overal een graag geziene gast. Met name fruittelers zien de parkiet liever niet. De vogel pikt gaatjes in het fruit waardoor de vrucht gaat rotten. Volgens de Vogelbescherming zijn de parkieten die nu in het wild gezien worden, afstammelingen van ontsnapte of losgelaten kooivogels. Vooral in stedelijke gebieden nemen de vogels hand over hand toe. 

  Toename
  De cijfers laten ook landelijk een toename van het aantal invasieve exoten zien. Werden er in 2014 nog 10.340 gespot, in 2015 klom het aantal al naar 11.889. Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat de site Waarneming.nl afhankelijk is van haar gebruikers. Zijn er meer gebruikers, dan worden er ook meer waarnemingen gemeld.

  Zwarte zwaan
  De meest geziene invasieve exoten in Gelderland zijn de zwarte zwaan en de mandarijneend. Van de zwaan, oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland en Australië, zijn er in 2015 243 gespot. De mandarijneend werd 366 keer gezien. Die laatste watervogel komt oorspronkelijk uit Azië.

  LocalFocus heeft het aantal waargenomen invasieve exoten vanaf 2010 tot en met de eerste helft van 2016, uitgesplitst naar de elf meestvoorkomende, op een rij gezet. Leest u dit artikel in de app, dan vindt u de interactieve grafiek hier.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties

  Tip de redactie

  Heeft u een tip? Laat het ons weten!