article
1.6282296
ALVERNA - De leden van de Nijmeegse duikvereniging De Kaaiman zijn blij met een nieuwe attractie in hun vaste duikplas De Berendonck. In het water van het recreatiegebied bij Alverna zwemt een dikke meerval rond.
Duikers blij met meerval in De Berendonck
ALVERNA - De leden van de Nijmeegse duikvereniging De Kaaiman zijn blij met een nieuwe attractie in hun vaste duikplas De Berendonck. In het water van het recreatiegebied bij Alverna zwemt een dikke meerval rond.
http://www.gelderlander.nl/regio/wijchen-beuningen/wijchen/duikers-blij-met-meerval-in-de-berendonck-1.6282296
2016-08-22T05:08:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.2017005.1454878822!image/image-2017005.JPG
Alverna,Recreatie,duiksport,Berendonck,meerval,hermes
Wijchen
Home / Regio / Wijchen-Beuningen / Wijchen / Duikers blij met meerval in De Berendonck

Duikers blij met meerval in De Berendonck

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Berendonck met op de achtergrond Nijmegen.
   Fotograaf
  ALVERNA - De leden van de Nijmeegse duikvereniging De Kaaiman zijn blij met een nieuwe attractie in hun vaste duikplas De Berendonck. In het water van het recreatiegebied bij Alverna zwemt een dikke meerval rond.

  Het vervaarlijk uitziende dier werd begin mei voor het eerst gespot door één van de leden, een paar dagen later kreeg duikster Jeannette Herregraven de vis voor haar onderwatercamera. „Ik wist waar hij zich ongeveer ophield”, zegt de Nijmeegse. „Hij zat zo tegen de avond redelijk ondiep, aan de kant van de golfbaan. Hij was niet schuw.”

  Kempervennen
  De meerval komt in Nederland niet veel voor, al kom je hem in de rivieren wel geregeld tegen, zegt clublid en bioloog Angela van der Salm. Maar daar komen duikers haast nooit. Om eens een echte 'visduivel' met zijn grote bek en baarddraden tegen te komen, tipten duikers elkaar om naar de Kempervennen te gaan.

  Nu kunnen ze dus terecht in De Berendonck. Het exemplaar dat daar rondzwemt is ongeveer 70 centimeter lang, schatten ze bij De Kaaiman. Het gaat waarschijnlijk om een Europese Meerval. De grootste die ooit in Nederland is gezien, was wel 2,50 meter lang.

  Uitgezet?
  Hoe de vis in de ontzandingsplas is terechtgekomen, is een raadsel. „Vogels kunnen eitjes meenemen aan hun poten”, zegt Van der Salm. „Wie weet heeft iemand hem in de Maas gevangen en uitgezet.” Honger hoeft de vis niet te lijden. Visjes, eendjes en kikkers zijn er genoeg. Zwemmers hoeven niet voor het dier te vrezen. Overdag zit hij te diep en hij zal mensen niet bijten.

  Mogelijk kunnen de duikers nog lang van de gast in hun water genieten: Europese meervallen kunnen tot 80 jaar oud worden. 

     Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties