Kinderen vermaken zich op de parkeerplaats van SC EDS in Ellecom, met op de achtergrond de monumentale SS-sporthal.
Volledig scherm
Kinderen vermaken zich op de parkeerplaats van SC EDS in Ellecom, met op de achtergrond de monumentale SS-sporthal. © Marc Pluim

Restauratie van 'SS-sporthal' in Ellecom gestart

ELLECOM - Een bestemming heeft de al jaren leegstaande sporthal in Ellecom nog niet, maar er moet iets gebeuren. Vandaar dat wordt begonnen met de restauratie van het pand dat in slechte staat verkeert en in 1942 is gebouwd met hulp van Joodse dwangarbeiders.

Circa 600.000 euro is er nodig. De provincie Gelderland verleent een subsidie van 350.000 euro, eigenaar Kondor Wessels uit Rijssen betaalt 250.000 euro en de eventuele meerkosten. Half juli moet de klus klaar zijn.

Gebouwd door Joodse dwangarbeiders

Het imposante gebouw aan de Eikenstraat in Ellecom is een van de weinige overblijfselen in Nederland van typisch nationaal-socialistische architectuur. Gebouwd in 1942 als onderdeel van een opleidingscentrum van de SS. 

Het zware grondwerk werd verricht door 139 Joodse dwangarbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden waren gehuisvest in Villa Irene aan de Zutphensestraatweg. ,,Het is een heel belangrijk monument met een donkere geschiedenis’’, zegt Marjolein Sanderman, beleidsadviseur cultuurhistorisch erfgoed van de gemeente Rheden.

Vrolijke kant

Na de Tweede Wereldoorlog was het pand achter Hotel Avegoor een vakantieoord en recenter een asielzoekerscentrum. Voor diverse Ellecommers heeft de sporthal daarom ook een vrolijke kant. ,,Rotterdamse bleekneusjes kwamen in vakantietijd naar Ellecom om een kleurtje op de wangen te krijgen’’, vertelt Sanderman.

Te koop

De sporthal staat nog steeds te koop. De vraagprijs bedraagt 575.000 euro. Het zou een indoor-speeltuin of manege kunnen worden. Als de renovatie in juli achter de rug is, rest een prachtig pand en melden potentiële kopers zich vanzelf, verwacht wethouder Nicole Olland. ,,Ik hoop dat de restauratie van dit bijzondere monument wordt gevolgd door een mooie en passende herbestemming.’’

Onder de rieten kap gaat een zee aan ruimte schuil.
Volledig scherm
Onder de rieten kap gaat een zee aan ruimte schuil. © Erik van 't Hullenaar
De eerste werkzaamheden zijn gestart. Half april moet de klus geklaard zijn.
Volledig scherm
De eerste werkzaamheden zijn gestart. Half april moet de klus geklaard zijn. © Erik van 't Hullenaar

Arnhem e.o.