Volledig scherm
Peter en Mariëlle van der Willigen met dochter Lina en zoon Gijsbert bij hun koeien die de grondstof voor het ijs leveren. © Foto Raphael Drent

Burense melkveehouder wordt steeds meer ijscoboer

BUREN - Peter en Marielle van der Willigen uit Buren openden dit weekend een ijssalon op hun boerderij aan de Hennisdijk. Van melkveehouder worden zij steeds meer ijscoboer. 

Wilco Ambachtelijk IJs bestaat inmiddels al bijna twintig jaar. Maar pas de laatste jaren neemt het een hoge vlucht. Nog steeds gaat 98 procent van de melk van de koeien naar de fabriek, om er Leerdammer kaas van te maken. Maar zo'n 50 procent van de inkomsten van het bedrijf komen inmiddels al uit het ijs.

,,Toen we ermee begonnen, wilden we eigenlijk alleen grote bakken aan de horeca leveren’’, vertelt Peter van der Willigen. ,,Maar het viel tegen dit te vermarkten, we waren duurder dan de groothandel. We stonden eigenlijk op het punt ermee te stoppen en het aantal koeien uit te breiden.’’

Product uit de regio

Zijn vrouw Mariëlle vond het zonde de neventak te staken en stelde voor dat zij voortaan het ijs ging maken. Met diverse workshops en het bezoeken van beurzen maakte ze zich het vak eigen. Inmiddels kan het bedrijf zo'n 230 smaken ijs leveren. Het ijs van de boerderij bleek toch aan te slaan. Van der Willigen: ,,De laatste jaren nemen de ijssalons een enorme vlucht, en is juist het product uit de regio enorm populair. Particulieren gingen er ook om vragen.’’

Automaat

Er kwamen daarom twee antieke ijskarren waarmee Van der Willigen op gelegenheden als markten en bedrijfsfeesten staat. Twee jaar geleden kwam hier een automaat aan de weg bij, waaruit voorbijgangers bekers ijs in negen smaken kunnen halen. Er blijkt een grote vraag naar. ,,Er komen hier veel meer fietsers en toeristen langs dan we dachten’’, vertelt Mariëlle. ,,Ze komen uit het hele land. Het is gezellig. Met ijs zijn mensen altijd vrolijk, ze komen om te genieten. Daarbij hebben ze ook echt interesse in het bedrijf en hoe het ijs gemaakt wordt.’’

Koeienstal

Het idee voor de ijssalon in de nieuwe stal was daarmee geboren. Boven de salon is een ruimte met zitjes gemaakt, van waaruit mensen de koeienstal inkijken. Van der Willigen. ,,Zo zie je dus echt waar het vandaan komt. Laatst hadden we hier mensen die voor het eerst een koe zagen kalveren. Dat vonden ze heel mooi, en ik vind het leuk om te vertellen hoe het allemaal werkt.’’

Rivierenland