article
1.6175064
NIJMEGEN - De Gelderlander portretteert sporters uit de regio in aanloop naar de Olympische Spelen. Aflevering 5: atlete Susan Kuijken.
Op weg naar Rio: hardloopster Susan Kuijken (video)
NIJMEGEN - De Gelderlander portretteert sporters uit de regio in aanloop naar de Olympische Spelen. Aflevering 5: atlete Susan Kuijken.
http://www.gelderlander.nl/sport/olympische-spelen/op-weg-naar-rio/op-weg-naar-rio-hardloopster-susan-kuijken-video-1.6175064
2016-07-07T16:05:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6175329.1476147314!image/image-6175329.JPG
Nijmegen,Atletiek,Olympische Spelen,Rio 2016,OS Gld,hermes
Op weg naar Rio
Home / Sport / Olympische Spelen / Op weg naar Rio / Op weg naar Rio: hardloopster Susan Kuijken (video)

Op weg naar Rio: hardloopster Susan Kuijken (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Atlete Susan Kuijken is geboren en getogen in Nijmegen.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - De Gelderlander portretteert sporters uit de regio in aanloop naar de Olympische Spelen. Aflevering 5: atlete Susan Kuijken.

  Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor het video-interview.

  De Nijmeegse atlete Susan Kuijken weigert te twijfelen. Ook tijdens haar eerste Olympische Spelen, die vrijdag 5 augustus beginnen, wil ze iedereen verslaan. „Ik leg mezelf geen grenzen op.” 

  Susan Kuijken past in het rijtje Paula Radcliffe en Dafne Schippers. Eerlijk is eerlijk: niet qua prestaties. De Britse Radcliffe is wereldrecordhouder op de marathon, Schippers wereldkampioene op de 200 meter. De Nijmeegse Kuijken is achtste van de wereld en derde van Europa op de 5.000 meter. Maar mentaal doen de drie (voormalige) atletes niet voor elkaar onder.

  Trainen
  Opboksen tegen de sterke donkere hardlopers is voor hen geen thema. Topsport des te meer. Kuijken traint om van iedereen te winnen. Radcliffe is daarbij haar voorbeeld. „Soms ging ze kapot, soms lukte het. Ze ging altijd de strijd aan.”

  Twijfels
  Ze vecht tegen de twijfels. „Als die de overhand nemen, dan red je het niet. Dafne zie je ook niet twijfelen, al heeft zij daar minder tijd voor. Ik loop in Rio de Janeiro 10.000 meter, langer dan een half uur. Dan heb je meer momenten waarop je kunt opgeven. Maar ik leg mezelf geen grenzen op. Ik wil iedereen verslaan."

  Kuijken kan dat ook, ze is beter in vorm dan ooit, vindt ze. Zowel op de 5.000 als de 10.000 meter gaat ze voor de top vijf.

  Nijmegen
  Behalve haar geboortestad Nijmegen is de Australische stad Melbourne al jaren een van haar vaste adressen. Evenals Londen en verschillende plekken in de Verenigde Staten. „Melbourne is een echte sportstad, maar als ik in het bos wil trainen, dan moet ik eerst een uur rijden. Zit je wel in een of ander schitterend regenwoud.”

  Maar: telkens als ze terugkeert in Nijmegen krijgt ze kippenvel. „Dan realiseer ik me hoe mooi het hier is en hoe lekker de koffie. Er is geen stad die zoveel voor me betekent. Waar ik ook zit, Nijmegen is de basis.”

  Nagels
  In haar vrije tijd kruipt ze achter de laptop. Dan gaat ze op zoek naar creatieve ideeën voor het lakken van haar nagels. „Voor iedere wedstrijd die ik loop, bedenk ik een leuk design. Bij het NK was het supergoed gelukt: een combinatie van zwart en wit, met felgele accenten. Paste perfect bij mijn kleding."

  Ook voor Rio de Janeiro is ze al in de weer. „Maar ik kan natuurlijk nog niks prijsgeven. Een ontwerp met de kleuren rood, wit, blauw en oranje is altijd goed.” De avond voor de wedstrijd pakt ze de potjes lak erbij. Een soort meditatiemoment. „Zijn mijn nagels er klaar voor, dan ben ík er klaar voor.”

  Paspoort Susan Kuijken

  Sport: atletiek.

  Specialisatie: 5.000 en 10.000 meter.
  Geboren: 8 juli 1986.
  Thuisstad: Nijmegen.
  Hoogtepunt: 3e op EK 5.000 meter in 2014.

  Uitgelichte video

  Afbeelding