article
1.3616015
AUSTIN – Lance Armstrong zou dolgraag weer terugkeren in wedstrijden. “Niet in de Tour, maar de marathon van Chicago bijvoorbeeld”, vertelde hij vrijdagnacht in het tweede gedeelte van het biechtinterview met Oprah Winfrey.
Lance Armstrong zegt dat ie berouw heeft van zijn zonde
AUSTIN – Lance Armstrong zou dolgraag weer terugkeren in wedstrijden. “Niet in de Tour, maar de marathon van Chicago bijvoorbeeld”, vertelde hij vrijdagnacht in het tweede gedeelte van het biechtinterview met Oprah Winfrey.
http://www.gelderlander.nl/sport/overige-sporten/2.2474/lance-armstrong-zegt-dat-ie-berouw-heeft-van-zijn-zonde-1.3616015
2013-01-19T07:01:49+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3614125.1358490962!image/image-3614125.jpg
Wielrennen,wielrennen,sport,Lance Armstrong,Oprah
Internationaal
Home / Sport / Overige sporten / Wielersport / Lance Armstrong zegt dat ie berouw heeft van zijn zonde

Lance Armstrong zegt dat ie berouw heeft van zijn zonde

Foto's
1
Reacties
Reageer
  AUSTIN – Lance Armstrong zou dolgraag weer terugkeren in wedstrijden. “Niet in de Tour, maar de marathon van Chicago bijvoorbeeld”, vertelde hij vrijdagnacht in het tweede gedeelte van het biechtinterview met Oprah Winfrey.

  “Ik denk alleen dat het niet realistisch is om te denken dat mijn levenslange schorsing wordt opgeheven.”

  Inzien
  Geheel in de stijl van Winfrey stond de ‘tweede helft’ van het gesprek voornamelijk in het teken van het groots inzien van alle zonden, het tonen van berouw, en het aanbieden van zijn verontschuldiging aan eenieder die hij de afgelopen twintig jaar heeft ‘bedrogen, voorgelogen en geïntimideerd.’

  Op het einde zei Armstrong: “Ik zeg oprecht sorry voor alles wat ik heb gedaan. En ik besef dat ook al zeg ik dit nog duizend keer, het nog niet genoeg is.” Winfrey sloot plechtig af met de woorden van Armstrong’s (eerste) ex-vrouw Kristin, dat de waarheid voor de gevallen renner uiteindelijk een verlossing zal zijn.

  Weinig nieuws
  Deel twee van het groots aangekondigde televisieinterview bracht de wielerwereld weinig nieuwe informatie. Geen woord over de rol van de UCI en diens voormalige Nederlandse voorzitter Hein Verbruggen, geen enkel detail meer over de dopingpraktijken van de Amerikaan.

  Dat laat een onbevredigend gevoel achter bij de mensen die dachten dat Armstrong bij Winfrey totale openheid zou geven over zijn dopingverleden. Het bleef erbij dat hij het heeft gedaan en dat hij nu pas inziet dat het fout was.

  Straatvechter
  Af en toe kwam de oude straatvechter in hem weer boven. Hij vindt het geen gek idee om zijn levenslange schorsing terug te brengen naar zes maanden. “Net
  als wat die anderen kregen nadat ze hun verhaal hadden verteld. Ik verdien het om gestraft te worden, maar ik verdien niet de (sportieve) doodstraf.”

  Armstrong zegt dat hij het liefst van al weer aan wedstrijden wil gaan deelnemen. ‘I’m a competitor’. Het is hem echter afgepakt door Usada, die de Texaan levenslang schorste voor alle wedstrijden (niet alleen in de wielersport) die vallen onder de vlag van een officiële sportbond.

  Geld
  De Amerikaan vertelde ook dat hij praktisch al zijn toekomstige inkomsten is kwijtgeraakt na het uitkomen van het voor hem vernietigende Usada-rapport.
  “75 miljoen dollar (56 miljoen euro) verdween op één dag”, keek hij terug op de paar dagen dat alle sponsors zich terugtrokken. Dat zijn eigen organisatie Livestrong hem dwong om op te stappen, noemde hij het dieptepunt van alles.

  Emotie
  Emotioneel werd het pas echt toen het hoofdstuk ‘hoe vertel ik het mijn familie’ ter sprake kwam. Armstrong zegt dat zijn eerste vrouw Kristin geweten heeft
  van het ‘hele verhaal’, maar dat ze er nooit naar vroeg. Zijn moeder zag hij onlangs terug als een wrak en opwellende tranen werden geregistreerd toen

  Armstrong vertelde over het moment dat hij zijn zoon Luke de harde waarheid moest vertellen. “Toen ik merkte dat die jongen me bleef verdedigen tegenover
  zijn vrienden (omdat hij geloofde wat ik zei) wist ik dat ik het hem moest vertellen. Hij heeft me nooit gevraagd of het allemaal waar was. Hij vertrouwde me. Ik zei hem: ‘Verdedig me niet meer. Zeg iedereen dat het me spijt.’”

  Twitter
  De reacties op twitter tijdens dit gedeelte van het gesprek verraadden dat dergelijke ontboezemingen bij heel veel mensen niet bijster oprecht overkomen. ‘Krokodillentranen’. Het is duidelijk dat Armstrong het na alle jaren van bedrog, leugens, arrogantie en intimidatie verbruid heeft bij de meeste fans.

  Ook vannacht ging hij gewillig diep door het stof door te zeggen dat het ziekelijk was geweest wat hij heeft gedaan en vooral wat hij mensen heeft aangedaan. Zelfs journalist David Walsh, die hij bijna tien jaar geleden succesvol aanklaagde voor het publiceren van artikelen over dopinggebruik van
  Armstrong, kan rekenen op een excuus.

  Therapie
  Armstrong zegt in therapie te zijn gegaan om een beter mens te worden. ‘Niet voor even, maar voor langere tijd’. Hij vindt dat hij na het overwinnen van kanker in 1996 de weg totaal is kwijt geraakt en hoopt dat dat niet meer zal gebeuren als hij ook deze crisis weet te overwinnen. ‘Ik denk dat ik een beter mens ben geworden’, kopte hij een voorzet van Winfrey keurig in.

  Het is echter maar de vraag of het grote publiek dit ooit zal geloven. Vannacht gaf Armstrong toe dat de beroemde fototweet waarop hij liggend op de bank met zeven ingelijste gele truien als decor de wereld wil laten dat het leven in Austin ondertussen rustig verder gaat, hem op dat moment nog een goed idee leek. Het was weer zo’n actie van ‘pestkop’ Armstrong. Nota bene na het uitkomen van het Usada-rapport. Oftewel, het kwartje was zelfs toen nog niet gevallen.

  Dat gebeurde kennelijk pas nadat hij 75 miljoen dollar de deur uit had zien vliegen en ook zijn zoon had moeten beroven van een illusie.