article
1.2233667
Enrico la Cruz is bepaald niet bang uitgevallen.
La Cruz slaat flink van zich af
Enrico la Cruz is bepaald niet bang uitgevallen.
http://www.gelderlander.nl/sport/regiosport/sport-betuwe/la-cruz-slaat-flink-van-zich-af-1.2233667
2011-10-04T04:36:32+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.2233668.1350605375!image/image-2233668.JPG
Sport,Amateurvoetbal
Sport Betuwe
Home / Sport / Regiosport / Sport Betuwe / La Cruz slaat flink van zich af

La Cruz slaat flink van zich af

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Enrico la Cruz demonstreert zijn gevaarlijke 'rechtse'.foto Marina Popova
  Enrico la Cruz is bepaald niet bang uitgevallen.
  De net 18-jarige bokser uit Huissen slaat ook tussen de grote jongens flink van zich af, zo bewees hij onlangs op een internationaal seniorentoernooi in het Duitse Chemnitz.

  Tegen zijn eigen verwachtingen in won La Cruz goud. "Fysiek en conditioneel waren mijn tegenstanders sterker", zo kijkt La Cruz terug op het evenement. "Ze waren ook vijf jaar ouder. Ik heb gelukkig gewonnen, had er echt moeite mee."

  Wanneer La Cruz zijn volgende partij bokst weet hij nog niet, maar het talent van boksvereniging Arnhem Zuid (BVAZ) heeft wel een heel duidelijk doel voor iogen. "Ik werk nu met een team toe naar de Olympische Spelen van 2016", zegt La Cruz, wiens vader uit Curaçao komt. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ik de top kan halen. Ik heb al bewezen dat ik van ouderen kan winnen en ik word steeds sterker."

  Eigenlijk wilde La Cruz helemaal niet boksen. "Ik heb altijd gebasketbald. Maar ik wilde individueel wat bereiken en dat is moeilijk in teamverband. Toen zei mijn broer Ferrero, die al bokste, dat ik een keer met hem mee moest gaan. Dat wilde ik niet maar hij bleef aandringen."

  Inmiddels wil hij de absolute top bereiken in de bokssport. "Eerst hoop ik Europees kampioen te worden, dan wereldkampioen en uiteindelijk wil ik olympisch goud halen. Dat is het grote doel."

  Om dat te bereiken zal er nog wel het een en ander moeten gebeuren. "Ik moet natuurlijk hard blijven trainen en ik moet het leuk blijven vinden. Daarnaast zijn er sponsors nodig. Om de top te halen moet ik veel trainen en heb ik weinig tijd om te werken. Op dit moment werk ik twee keer in de week maar dat is eigenlijk te veel. Maar als ik minder ga werken, heb ik te weinig inkomsten dus dat is wel een probleem."

  La Cruz vindt niet dat boksen een ongezonde sport is. "Voetballers hebben meer blessures dan boksers. Als je als bokser een blessure hebt, is het vaak wel een zware." Dat na 2012 de hoofdbescherming verdwijnt in het amateurboksen, vindt hij ook geen probleem. "Die kap houdt toch niet zo veel tegen. Mensen moeten kunnen zien wie je bent. Tijdens de wedstrijd kan de kap ook voor je ogen gaan zitten. Dat is natuurlijk erg lastig."