article
1.3488637
LIEVELDE - Lievelde is geen onderdeel van de Dakar rally, maar afgelopen zaterdag deed circuit De Schans toch even denken aan 's werelds mooiste race.
De Dakar rally beleven in de Achterhoek
LIEVELDE - Lievelde is geen onderdeel van de Dakar rally, maar afgelopen zaterdag deed circuit De Schans toch even denken aan 's werelds mooiste race.
http://www.gelderlander.nl/sport/regiosport/sport-liemers/de-dakar-rally-beleven-in-de-achterhoek-1.3488637
2012-11-19T05:37:55+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3488638.1353559862!image/image-3488638.JPG
Lievelde,Sport,Amateurvoetbal
Sport Liemers
Home / Sport / Regiosport / Sport Liemers / De Dakar rally beleven in de Achterhoek

De Dakar rally beleven in de Achterhoek

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bernard ten Brinke demonstreert zijn wagen. foto Jan van den Brink
  LIEVELDE - Lievelde is geen onderdeel van de Dakar rally, maar afgelopen zaterdag deed circuit De Schans toch even denken aan 's werelds mooiste race.

  Het Riwald Dakar Team presenteerde die dag voor honderden toeschouwers diverse voertuigen die op 5 januari aan de start staan bij de Dakar rally van 2013.

  Een van die auto's is de Ford HRX van Zeddammer Bernhard ten Brinke. De Achterhoeker gaat in Zuid-Amerika samen met navigator Matthieu Baumel proberen om de top vijf te halen in het eindklassement. Zijn auto was een van de grote trekpleisters voor de autosportliefhebbers. Niet elke dag kun je een blik werpen in de cockpit van een Dakar-voertuig.

  De 35-jarige rallyrijder weet inmiddels hoe de woestijn eruit ziet. Vorig jaar debuteerde de Zeddammer in de Dakar rally met een meer dan opzienbarende achtste plaats. "We hebben toen in ons eerste jaar onze doelstelling meer dan bereikt. Met de nieuwe auto die we hebben, moet je voor een plaats bij de beste vijf kunnen gaan. Voor die ambitie moet je niet weglopen."

  De goede prestaties van vorig jaar zijn beloond met een mooi startnummer. Ten Brinke en Baumel gaan, getooid met 304, als een van de eersten beginnen aan de etappes. "Ik vind het heel moedig van de organisatie dat ze ons dat nummer hebben gegeven. We hebben pas één keer meegedaan. Het is ook een beloning. Voor mij is het een hobby, maar bij dit team is het allemaal bijzonder professioneel. Het is als werken bij een fabrieksteam. In de Dakar rally gaan we proberen om dat waar te maken. Je moet er vanaf dag één vol voor gaan, in 'de Dakar' kun je je het niet veroorloven om rustig te beginnen."

  Ten Brinke schrijft de prestatie van vorig jaar ook toe aan zijn Franse navigator die een belangrijke steun en toeverlaat was. Dit jaar hebben beide mannen echter nog niet samen kunnen trainen. "Matthieu is aan het herstellen van een paar gebroken ribben. Pas in de Dakar rally zien we elkaar weer." Het betekent een iets andere voorbereiding. "Ik heb met een andere navigator de rally van Marokko gereden, de komende weken gaan we nog testen in Zuid-Frankrijk." Tot 20 december, want dan gaat de nieuwe wagen op het vliegtuig naar de Peruaanse hoofdstad Lima, startplaats van de 2013-editie. Ten Brinke zelf wordt op 2 januari ingevlogen.

  Hij verwacht veel van de nieuwe auto. "We hebben zestig pk meer, nieuw bodywork, een nieuwe cockpit, meer vermogen. Met deze auto zouden we beter moeten kunnen presteren dan vorig jaar." Legt dat nog extra druk op het team? Ten Brinke: "Nee, van druk hebben we geen last. We gaan het maximale eruit proberen te halen." En daarbij wordt het de dood of de gladiolen; of stranden in het zand of bij de besten eindigen in het Chileense Santiago.