article
1.3486902
Nog niet zo lang geleden speelde het vrouwenhockey in Duiven zich vooral af in de marge en was er weinig toekomstperspectief.
Westerduiven zoekt het hogerop
Nog niet zo lang geleden speelde het vrouwenhockey in Duiven zich vooral af in de marge en was er weinig toekomstperspectief.
http://www.gelderlander.nl/sport/regiosport/sport-liemers/westerduiven-zoekt-het-hogerop-1.3486902
2012-11-19T05:37:55+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3486903.1353559157!image/image-3486903.JPG
Hockey,Amateurvoetbal
Sport Liemers
Home / Sport / Regiosport / Sport Liemers / Westerduiven zoekt het hogerop

Westerduiven zoekt het hogerop

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Topscorer Larissa Bieringa (rechts) waagt een schot op het doel van Bemmel. foto Henk Rodrigo
  Nog niet zo lang geleden speelde het vrouwenhockey in Duiven zich vooral af in de marge en was er weinig toekomstperspectief.

  Er werd wat getraind en het moest vooral leuk zijn. Sinds een jaar of twee is daar echter verandering in gekomen. Voor het vrouwenteam werd Stefan de Jonge aangesteld met de opdracht om een team te gaan bouwen. Een team waar ook resultaat mee geboekt kan worden.

  De Jonge begon vol overgave en jeugdig enthousiasme aan de klus. Vorig seizoen stonden er nog wat oudere speelsters in de basis, maar sinds september heeft De Jonge de verjonging nog verder doorgevoerd. Het resultaat is dat Westerduiven rijp lijkt om door te stoten naar de derde klasse.

  Ook is Carolien Spaan, een ervaren ex-hockeyster wier dochter in de vrouwenselectie zit, toegevoegd aan de begeleidingsstaf. "Het is altijd belangrijk dat er een vrouw bij is als je met een groep jonge meiden werkt", aldus de ervaren hockeyster. "Dat klopt", vulde De Jonge aan. "Dit team is inderdaad vrij jong en vooral ook fit. Dat kun je wel zien. Ze zijn niet allemaal even snel, maar ook dat heeft zijn waarde."

  De Duivense hockeycoach traint echter niet alleen op speltechnische vaardigheden, ook laat hij zijn groep meedenken en praten over wat er in het veld gebeurt en moet gebeuren. Zoals middenvelder Marly Wetzels over de wedstrijd tegen koploper Bemmel: "Het loopt de tweede helft wat minder dan de eerste helft. We moeten het veel simpeler houden, we zoeken te veel het duel op en daarin waren ze bij Bemmel beter." Maar ook in het veld coacht de jonge groep elkaar om het tegenstanders zo lastig mogelijk te maken. 'Opsluiten, vastzetten, een-twee uitpassen', termen die De Jonge zijn spelersgroep eigen heeft gemaakt en die iedereen naar elkaar toe gebruikt en begrijpt. Wat dat betreft kan de Duivense ploeg nog jaren vooruit met deze selectie. "Ja, dat is aan het eind van het seizoen nog maar te bezien. Daarvan laat ik ook afhangen of ik nog wel doorga na dit jaar. Kijk, als er vier of vijf speelsters ergens ander gaan hockeyen of in verband met studie niet meer in Duiven kunnen spelen, dan ga ik eerst kijken wat er overblijft en wat er eventueel nog doorstroomt vanuit de jeugd."

  Over doorstroming van jongere speelsters hoeft De Jonge zich echter geen zorgen te maken. De Liemerse trainer keek met genoegen naar de verrichtingen van zijn keeper Jitte van Kesteren, afkomstig uit de A-jeugd. De pas zeventienjarige keepte tegen de koploper uit de vierde klasse een formidabele wedstrijd en verrichtte enkele prachtige reddingen die Westerduiven voor een achterstand behoedde. Dat Stefan de Jonge niet bang is en wat risico durft te nemen, bleek wel uit zijn opvattingen vlak voor het einde van de wedstrijd. Een overgang van 4-4-2 naar 4-3-3 zou na de 3-3 gelijkmaker van Larissa Bieringa logisch zijn. Toch durfde De Jonge het aan met een extra aanvaller. "Ik heb liever drie punten dan één." Een instelling die gewenst is voor een ploeg die hogerop wil.