article
1.6151049
NIJMEGEN - Parallel aan de Special Olympics lopen 900 lopers en begeleiders een Wandeldriedaagse. „Ik dacht van tevoren dat wandelen saai zou zijn, maar dat valt mee.”
Dromen van de Via Gladiola bij de Wandeldriedaagse
NIJMEGEN - Parallel aan de Special Olympics lopen 900 lopers en begeleiders een Wandeldriedaagse. „Ik dacht van tevoren dat wandelen saai zou zijn, maar dat valt mee.”
http://www.gelderlander.nl/sport/special-olympics-2016/dromen-van-de-via-gladiola-bij-de-wandeldriedaagse-1.6151049
2016-06-29T13:29:28+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6151508.1467206494!image/image-6151508.PNG
Nijmegen,Olympische Spelen,Special Olympics,2016,hermes
Special Olympics 2016
Home / Sport / Special Olympics 2016 / Dromen van de Via Gladiola bij de Wandeldriedaagse

Dromen van de Via Gladiola bij de Wandeldriedaagse

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De wandelgroep van Trias uit Nijmegen, met vooraan Mike en Jaheed, oefent met plezier voor de Wandeldriedaagse.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Parallel aan de Special Olympics lopen 900 lopers en begeleiders een Wandeldriedaagse. „Ik dacht van tevoren dat wandelen saai zou zijn, maar dat valt mee.”

  „Ik hou heel erg van mensen”, zegt Mike Meere (26) uit Nijmegen. „Samen de driedaagse lopen, dat vind ik fantastisch geweldig.'” 

  Groep
  Mike is lid van een groep van twaalf lopers met een verstandelijke beperking die zich voorbereidt op de Wandeldriedaagse. Een wandelevenement parallel aan de Special Olympics, dat hóórt natuurlijk als je die sportmanifestatie houdt op het grondgebied van Nijmegen, Wijchen en Groesbeek, waar dit jaar ook de honderdste Vierdaagse van Nijmegen over trekt.

  Sfeer proeven
  De organisatie van de Special Olympics besloot de Wandeldriedaagse te organiseren voor de mensen die niet sporten, maar die wel de sfeer willen proeven. Zo'n 900 lopers en begeleiders doen mee.

  Marsleider
  Net als bij de grote broer later in juli kent het wandelevenement een marsleider, in de persoon van Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten. „Ik denk mee met de organisatie, ik doe presentaties en ik loop de eerste wandeldag mee, van de start in Heumensoord tot in het Goffertstadion, waar de opening van de Special Olympics plaatsvindt. Het zijn hele mooie dagen. We maken er een feestje van.”

  Warming up
  Sommige wandelaars, zoals De X-toppers uit Noord-Limburg, gebruiken de driedaagse als warming up voor de Vierdaagse. „De banden tussen de twee marsen zijn sowieso sterk”, zegt Van Uhm. „Vierdaagse-marsleider Johan Willemstein en ik kennen elkaar nog van de Militaire Academie. Wij hebben veel gehad aan de bij de Vierdaagse aanwezige kennis en logistiek.”

  Gratis
  Deelname en overnachting in Heumensoord zijn gratis voor deelnemers en begeleiders. Wie meedoet, kan kiezen uit routes van 25, 5 of 2,5 kilometer. De kortste afstand is ook geschikt voor rolstoelen.

  Van Uhm: „We willen de drempel zo laag mogelijk houden. Deze driedaagse is voor hen die niet of nauwelijks sporten. Wie weet, zet het ze in beweging.”

  Begeleiding
  Met Mike Meere en met Jaheed Andishmand (28), Madeleine Smulders (56) en Juul Adang (36), allen uit Nijmegen, is dat al gelukt. Zij trainen onder leiding van Femke Faasse van Trias, een samenwerkingsverband ter ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking uit Nijmegen.

  Om de week leggen zij een trainingsrondje van ongeveer vijf kilometer af. Uiteraard om zich goed voor te bereiden op hun deelname aan de Wandeldriedaagse, maar ook omdat het gezind is om te bewegen.

  'Saai? Gezellig'
  Jaheed was eerst niet zo overtuigd: „Ik dacht van tevoren dat het saai zou zijn, maar dat valt mee. Ik vind het gezellig.” Voor Madeleine was het duidelijk dat ze moest gaan bewegen: „Ik heb diabetes en vernauwing van de aders rond mijn hart. Lopen is goed voor mijn suikerwaardes. De groep is een stok achter de deur.”

  Voor Juul is een betere conditie belangrijk omdat zij een auto-immuunziekte heeft: „Ik merk nu al dat ik minder moe ben na het lopen.” Mike klopt op zijn buik terwijl hij vertelt waarom hij meedoet: „Ik heb overgewicht, dat is duidelijk. Het lukt nog niet zo met afvallen, maar ik doe echt mijn best.”

  Via Gladiola
  Daarbij helpt het dat Mike een mensenmens is en dat hij met een groep kan wandelen. Stiekem is er nog iets anders wat deze lopers drijft, óók Mike: „Als we het halen, dan mogen we straks bij de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse over de Via Gladiola lopen. Dat zie ik heel erg zitten. Há, kom maar op met dat gejuich!”