article
1.6151063
NIJMEGEN - Voor welke sporters zijn de Special Olympics bedoeld? Manager Ragna Schapendonk geeft uitleg.
Met een IQ van 75 of lager kun je prima sporten
NIJMEGEN - Voor welke sporters zijn de Special Olympics bedoeld? Manager Ragna Schapendonk geeft uitleg.
http://www.gelderlander.nl/sport/special-olympics-2016/met-een-iq-van-75-of-lager-kun-je-prima-sporten-1.6151063
2016-06-29T14:23:12+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6151786.1467373653!image/image-6151786.JPG
Nijmegen,Olympische Spelen,Special Olympics,2016,hermes
Special Olympics 2016
Home / Sport / Special Olympics 2016 / Met een IQ van 75 of lager kun je prima sporten

Met een IQ van 75 of lager kun je prima sporten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ragna Schapendonk, manager van Special Olympics.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Voor welke sporters zijn de Special Olympics bedoeld? Manager Ragna Schapendonk geeft uitleg.
  Iedereen is bij ons van harte welkom. Wij gaan geen IQ-test opvragen

  Wie mag er meedoen aan de Special Olympics? 
  „De Special Olympics zijn bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, een cognitieve achterstand of een nauw verbonden ontwikkelingsbeperking. Vaak gaan die drie samen. We spreken van een verstandelijke beperking als iemand een IQ heeft van 70 of lager, met een uitloop naar 75. Een cognitieve beperking is een tekort of belemmering in het aanpassingsvermogen, bijvoorbeeld moeite met het bereiden van eten, met lezen en schrijven of met het naleven van regels. Een nauw verbonden ontwikkelingsbeperking is een beperking in het leren en aanpassen, bijvoorbeeld een leerachterstand”. 

  „Een verstandelijke beperking komt in principe altijd voor het 18e levensjaar tot uiting, dus de mensen uit deze doelgroep zijn vaak in hun jeugd al gediagnosticeerd en hebben speciaal onderwijs gevolgd. Ze wonen nu begeleid of in een zorginstelling.”

  Dus met een IQ boven 75 mag je niet meedoen?
  „Iedereen is bij ons van harte welkom. Als iemand zelf denkt dat hij tot de doelgroep behoort, gaan wij geen IQ-test opvragen. Voor internationale uitzendingen doen we dat wel, daarbij zijn de regels scherper. Samen sporten stimuleren wij overigens ook. Bij onze sporten unified tennis en unified golf, bijvoorbeeld, spelen sporters met beperking samen met sporters zonder beperking in één team.”

  En andersom, zijn er topsporters met een IQ onder de 70?
  „Jazeker, het gebeurt gelukkig steeds vaker dat mensen met een beperking meedoen in de reguliere sport. Iemand met een verstandelijke handicap kan fysiek vaak nog heel veel en juist door het beoefenen van een sport worden mensen zelfstandiger, zelfredzamer en motorisch sterker. Sommige sporters kunnen dan de overstap maken, zoals atleten. Ze hebben wat extra begeleiding nodig maar rennen kunnen ze uitstekend. Ze rennen de gemiddelde Nederlander er zó uit.”

  Kan iedereen met een verstandelijke beperking meedoen aan de Special Olympics?
  „Als je mee wilt doen aan de nationale spelen moet je lid zijn van een sportvereniging. Om goed aan een wedstrijd mee te kunnen doen, moet je immers de regels van de sport kennen. Deelnemers moeten de tak van sport minimaal een jaar beoefenen, er in trainen en de sport in competitieverband kunnen uitoefenen. Veel verenigingen hebben tegenwoordig een G-aanbod, speciaal bedoeld voor mensen met een beperking.”