article
1.6151005
NIJMEGEN - Eigenlijk vinden Erik Strijbosch en Floris Tas dat de Special Olympics thuis komen, in het Rijk van Nijmegen. "We hebben een goed klimaat voor sporters met een beperking."
'We hebben een goed klimaat voor sporters met een beperking'
NIJMEGEN - Eigenlijk vinden Erik Strijbosch en Floris Tas dat de Special Olympics thuis komen, in het Rijk van Nijmegen. "We hebben een goed klimaat voor sporters met een beperking."
http://www.gelderlander.nl/sport/special-olympics-2016/we-hebben-een-goed-klimaat-voor-sporters-met-een-beperking-1.6151005
2016-06-29T11:53:46+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6151103.1467201142!image/image-6151103.JPG
Nijmegen,Olympische Spelen,Special Olympics,2016,hermes
Special Olympics 2016
Home / Sport / Special Olympics 2016 / 'We hebben een goed klimaat voor sporters met een beperking'

'We hebben een goed klimaat voor sporters met een beperking'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Voorzitter Floris Tas (l) en ambassadeur Erik Strijbosch zien uit naar de start van de Special Olympics.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Eigenlijk vinden Erik Strijbosch en Floris Tas dat de Special Olympics thuis komen, in het Rijk van Nijmegen. "We hebben een goed klimaat voor sporters met een beperking."
  Voor de sporters zijn de Special Olympics een stimulans; wie wil ‘in eigen huis’ nou niet schitteren

  Het was niet meer dan logisch in het Nijmeegse gezin Strijbosch dat aan sport werd gedaan. Alle negen kinderen waren sportief. Fanatiek ook, dus waarom de jongste niet? Dat Erik (55) de 'droom van Down' heeft – zoals hij het zelf noemt – , deed er helemaal niet toe.

  Opleiding
  Erik hing dagen rond op de sportvelden, maar sinds zijn tiende sport hij zelf. Eerst hockey, zoals zijn broers en zussen, later tennis. Dankzij Jos Klaassen (oprichter en hoofdtrainer van Tennisschool Keep It Cool Kids) kreeg hij steeds meer plezier in het spelletje. Maar óók vaardigheid en zelfvertrouwen. Zoveel dat hij de opleiding tot tennisleraar bij Jos volgde. „Het is hem mooi gelukt”, zegt zijn zus Marjo trots. „Hij heeft er tien jaar over gedaan, maar haalde zijn papiertje.”

  „Ik help beginnende spelers, ik ben een goede trainer", zegt Erik zelf. "Ballen terugslaan, kinderen aanwijzingen geven, ze beter maken. Rustig kijken en leren hoe het spel gaat; laat het maar aan mij over.”

  Ambassadeur
  Erik Strijbosch is één van de ambassadeurs van de Special Olympics. Zelf nam hij zeven keer deel aan de Spelen, dit jaar krijgt het evenement voor hem nog méér glans. Omdat het voor Erik een thuiswedstrijd is, in het Rijk van Nijmegen. Erik als boegbeeld, een eer van formaat. „Half Nijmegen kent me, ik werk bij bakkerscafé Brood op de Plank”, nuanceert hij zijn roem.

  Trigger
  Strijbosch is trots op zijn sport en beseft dat de Special OIympics een trigger zijn voor iedereen met een verstandelijke beperking. „Hier zie je dat je met een handicap kunt meedoen, dat we allemaal talent hebben.” Zo herkent Marjo haar broer ten voeten uit.

  „Dankzij de sport heeft Erik zich goed ontwikkeld. Fysiek en mentaal. Hij is sociaal, communiceert makkelijk, stapt overal zelf op af. We moeten hem eerder afremmen dan stimuleren. Zijn beperking is geen reden geweest om erbij te gaan zitten, zich te laten pamperen, kom op zeg.”

  Goed klimaat
  Dat het Rijk van Nijmegen het sportspektakel wist binnen te halen, vindt Floris Tas, voorzitter van de Special Olympics 2016, logisch. „We hebben een goed klimaat voor sporters met een beperking. Achttien lokale sportverenigingen zijn erbij betrokken. Een mooi aantal, juist omdat de Spelen een aanjaagfunctie hebben. Ze prikkelen verenigingen na te denken over aangepast aanbod. Voor de sporters zelf is het evenement een stimulans; wie wil 'in eigen huis' niet schitteren? Wie een half jaar lid van een sportvereniging is, mag al meedoen. We helpen G-sporters om in actie te komen, maar leren zelf ook. Blijheid en sportiviteit van deze spelers inspireren enorm.”

  Politiek
  G-Sport laat zien wat mensen kunnen, maar legt ook bloot dat de samenleving beter moet worden ingericht op mensen met een verstandelijke beperking. Dat 'politieke' vindt Tas, oud-wethouder van Nijmegen, minstens zo interessant.

  „Hoe gaan we met elkaar om, hoe organiseren we vrijwilligers of iets simpels als vervoer naar de sportvereniging? Hoe borgen we gezondheid beleidsmatig binnen instellingen? Zolang het aantal gevallen van obesitas en roken binnen deze doelgroep nog vele malen hoger ligt dan gemiddeld, is er nog veel te winnen.”