article
1.6151064
NIJMEGEN - Meedoen kan, ook bij de 'gewone' sportvereniging. De regio scoort bovengemiddeld goed, met sportaanbod voor mensen met een beperking.
Zo wordt klassieke MIN een dikke PLUS
NIJMEGEN - Meedoen kan, ook bij de 'gewone' sportvereniging. De regio scoort bovengemiddeld goed, met sportaanbod voor mensen met een beperking.
http://www.gelderlander.nl/sport/special-olympics-2016/zo-wordt-klassieke-min-een-dikke-plus-1.6151064
2016-06-29T14:14:11+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6151740.1467209553!image/image-6151740.JPG
Nijmegen,Olympische Spelen,Special Olympics,2016,hermes
Special Olympics 2016
Home / Sport / Special Olympics 2016 / Zo wordt klassieke MIN een dikke PLUS

Zo wordt klassieke MIN een dikke PLUS

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Frank Engelbart, coach van voetballers met een verstandelijke beperking bij Beuningse Boys.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Meedoen kan, ook bij de 'gewone' sportvereniging. De regio scoort bovengemiddeld goed, met sportaanbod voor mensen met een beperking.

  Voetbal, gymnastiek, judo en waterbasketbal zijn populair in de regio onder sporters met een verstandelijke handicap of met een lichamelijke, gehoor- of visuele beperking. Bij gewone sportclubs groeit het aanbod voor deze groepen.

  Uniek Sporten
  Aanjager is de Special Olympics. De laatste tijd melden zich meer clubs bij Uniek Sporten, waar vraag en aanbod voor sporters met een beperking bij elkaar worden gebracht. Via een website en een app.

  „Door inzichtelijk te maken waar je terecht kunt, stimuleren we sporters en hopen we de vraag aan te wakkeren. Zodat op nog meer plekken wordt nagedacht over een sportaanbod”, zegt Arjo Wijnhorst van Uniek Sporten.

  Moeizaam
  In de regio Arnhem/Nijmegen en in Noord-Limburg is de trein in gang gezet, op andere plekken gaat het soms nog moeizamer. „Wat helpt is gemeentelijke samenwerking”, zegt Justin Ingelse, die in de regio Nijmegen clubs begeleidt in de transitie van traditionele club naar een vereniging met ook een aangepast sportaanbod.

  „Het afgelopen jaar zijn in de regio veertien sportaanbieders bijgekomen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze sporten er geïntegreerd in een regulier team of in speciale teams. Gemeentegrenzen zijn amper relevant. Als de buurgemeente wel passend aanbod heeft, sporten ze dáár.”

  Inzet
  „Verenigingen die de boot afhouden, hebben vaak geen idee waar ze moeten beginnen”, zegt Wijnhorst. „Men denkt dat speciaal aanbod grote investeringen in tijd en geld vraagt. Dat klopt slechts ten dele. Met beperkte middelen, commitment en inzet is iets moois neer te zetten. Veel verenigingen zijn afhankelijk van vrijwilligers en kunnen de zaak organisatorisch zelfs zonder aangepast aanbod maar net rondkrijgen. Dus ik begrijp het voorbehoud.” 

  Ingelse: „Goed sportaanbod voor mensen met een beperking begint met deskundigheid. Van het kader en vrijwilligers.”

  Plusteam
  Frank Engelbart weet er alles van. Zijn zoon Ivar (18) speelt bij Beuningse Boys Voetbal+. Ivar wilde maar één ding: voetballen. Frank zette er met de club de schouders onder en coacht nu het +team met spelers van 6 tot 18 jaar. „Zo zetten we de klassieke MIN, de reden om niét mee te kunnen doen, om naar een dikke PLUS. We begonnen vorig jaar met 4 spelers, het zijn er nu al 24.”

  Het team voelt goed, voor elke speler. Iedereen heeft iets, maar in de groep tellen ze allemaal mee. „Het is een volwaardig team. Dankzij sponsoring tiptop gekleed, ook tijdens trainingen. En ze hebben geen uitzonderingspositie, iedereen betaalt gewoon contributie.”

  Geheim
  Geheim van het succes? „Vooraf goed nadenken. Het bestuur, de trainers, de vrijwilligers; iedereen is er van meet af aan bij betrokken. Wat vraagt het van je club, wat doet het met andere leden? Die moeten niet afhaken door de komst van een PLUS-team. En om teams als deze te begeleiden, zijn vrijwilligers nodig. We hanteren de formule 1:3, één begeleider op drie spelers. Zoveel bemensing is nodig om het goed te doen. Aan vrijwilligers geen gebrek, het enthousiasme voor dit team is zó groot dat er zelfs een wachtlijst is met mensen die een steentje willen bijdragen.”

  Structuur
  Structuur is voor Ivar en zijn team belangrijk. Altijd trainen op hetzelfde veld, omkleden in dezelfde kleedkamer, een vaste tafel in de kantine. „Wijk je daarvan af, dan kunnen de jongens in de war raken. Dat weet iedereen. Commitment is nodig, van iedereen. De club is van ons allemaal, je doet het samen.”