article
1.2877043
MOLENHOEK - Eerder dan verwacht keren Remko Bicentini en Gertjan Steendam met een voetbalelftal terug naar Curaçao. Nu niet als assistent bondscoach en teammanager van de nationale ploeg van de Nederlandse Antillen, maar met de Dutch Caribbean Stars.
Dutch Carribean Stars: voetballers met een missie
MOLENHOEK - Eerder dan verwacht keren Remko Bicentini en Gertjan Steendam met een voetbalelftal terug naar Curaçao. Nu niet als assistent bondscoach en teammanager van de nationale ploeg van de Nederlandse Antillen, maar met de Dutch Caribbean Stars.
http://www.gelderlander.nl/sport/voetbal/amateurvoetbal/dutch-carribean-stars-voetballers-met-een-missie-1.2877043
2009-05-30T04:52:40+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.2877044.1350875676!image/image-2877044.JPG
Voetbal-amateur,Amateurvoetbal,Molenhoek
Amateurvoetbal
Home / Sport / Voetbal / Amateurvoetbal / Dutch Carribean Stars: voetballers met een missie

Dutch Carribean Stars: voetballers met een missie

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De kleding is geregeld. Remko Bicentini showt het shirt van de Dutch Caribbean Stars, Gertjan Steendam het trainingsjack. foto William Moore
  MOLENHOEK - Eerder dan verwacht keren Remko Bicentini en Gertjan Steendam met een voetbalelftal terug naar Curaçao. Nu niet als assistent bondscoach en teammanager van de nationale ploeg van de Nederlandse Antillen, maar met de Dutch Caribbean Stars.
  Dit keer staat er geen kwalificatie voor het WK op het spel, maar doet het gezelschap Nederlandse profvoetballers met een Antilliaanse en Arubaanse achtergrond mee aan de Chippie Polar Cup en worden er clinics gegeven. Doel van de trip: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de kansarme jeugd van de Antillen in het algemeen en de Bicentini Foundation in het bijzonder.

  "De Fundashon Bicentini, is het vaste goede doel. Een deel van de opbrengst gaat steeds naar die stichting," zegt Steendam. "Dat was ook mijn grootste drijfveer om mee te doen", erkent Bicentini, die voor de jeugd op Curaçao een multifunctioneel sportcomplex (de Bicentini Sportplaza) willen laten bouwen. De Wijchenaar is niet alleen coach, maar heeft in het viermansbestuur van de Stichting Dutch Caribbean Stars ook de portefeuille 'technische zaken' gekregen. "Logisch. Remko is de enige met verstand van voetbal", vindt Steendam, die naast teammanager ook het ambt van penningmeester vervult.

  In februari van dit jaar werden ze benaderd door Theo Singerling, vice-voorzitter en sponsor van FC Dordrecht en begaan met het lot van de Antilliaanse jeugd. Singerling heeft ook zakelijke belangen op de Antillen en is de oprichter van Project Support Curaçao dat het toernooi om de Chippie Polar Cup organiseert.

  "De Dutch Caribbean Stars moeten een soort van magneet worden voor Antilliaanse jongeren", vindt Steendam. "Ze moeten er ook iets aan hebben. Nu trappen we dan af op Curaçao. Liggen de goede doelen daar. Maar volgend jaar zijn we actief in Rotterdam en Dordrecht. Steden met een grote Antilliaanse gemeenschap."

  Net als de Suriprofs zijn de Dutch Caribbean Stars van plan om elk jaar aan het eind van het seizoen een benefietwedstrijd te spelen. De animo om geselecteerd te worden is groot. De Ajacieden Vurnon Anita, Gregory van der Wiel en Javier Martina, Feyenoorder Leroy Fer, Tyrone Loran van NAC Breda en Robin Nelisse van de kampioen van Oostenrijk, Salzburg, zijn namen van 'Caribbean Stars' die in het oog springen.

  "Leen (Looyen, oud-bondscoach van de Nederlandse Antillen, red) zei al: deze selectie is sterker dan die hij tot zijn beschikking had", grijnst Bicentini. Verbaasd zijn Steendam en hij niet dat over het enthousiasme bij de voetballers. Steendam: "De organisatie staat. Met dank aan de WK-kwalificatiewedstrijden die we vorig jaar gespeeld hebben. Toen hebben we alles gedocumenteerd. Spelers in beeld gebracht, adressen verzameld. Er was al structuur. Er lag een programma. Dat hebben we een beetje moeten herschrijven, maar niet opnieuw hoeven te verzinnen. En nog belangrijker: de spelers weten dat de zaken goed geregeld zijn. Ze hebben vertrouwen in deze organisatie."

  En zijn betrokken, zo merkte de teammanager tijdens de eerste bijeenkomst. "Neem Vurnon Anita. Was er met zijn vader. Die zei: de belangrijkste reden dat Vurnon meedoet is de achterliggende gedachte. Die ondersteunen wij van harte. En dat blijkt. Anita kan 1 juni niet mee omdat hij met Jong Oranje naar Toulon gaat. Maar hij zit nu wel op Curaçao om het toernooi te promoten en aandacht te vragen voor de Dutch Caribbean Stars. Ik bedoel maar."

  Met zijn trainingsadviesbureau Cocon traint de Molenhoeker opsporingsambtenaren op Curaçao en Aruba. "Ik heb een band gekregen met de eilanden. En met deze spelersgroep. Anno 2009 moeten bedrijven ook hun morele maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen. Er zijn legio goede doelen. Dit kost tijd en geld. Maar hier heb ik echt iets mee," klinkt Steendam oprecht.

  Voor Bicentini was de aanwezigheid van de teammanager bijna een voorwaarde om mee te doen. "Ik ken maar weinig mensen die zo direct, concreet en eerlijk zijn. Toen begin dit jaar het idee op tafel lag, zag ik nog een groot gat tussen willen en kunnen. Dat is er niet meer. We hebben de juiste mensen om ons heen verzameld," zegt de trainer van Beuningse Boys die straks gaat werken met spelers van Oranje en Jong Oranje. Bicentini voelt de druk, maar ervaart die als prettig. "Voor mij is het een perfect leerproces. Als assistent van Leen stond ik tussen de spelers. Nu sta ik voor de groep. Op tactisch gebied ga ik echt niet allerlei dingen in elkaar draaien, maar de beleving blijft hetzelfde. Dit zijn profs. Die kunnen niet anders dan wedstrijden met hart en ziel spelen. Dat zal volgende week niet anders zijn."

  Als het lukt, selecteert hij binnenkort nog een grote naam. "Hedwiges Maduro", klinkt Bicentini hoopvol. "We hebben alleen zijn nummer niet."

  "Ben ik mee bezig", zegt Steendam. En je ziet de coach denken: dan komt het goed.