article
1.6501992
ZEVENAAR - Pupillen van de voetbalclubs OBW en DCS in Zevenaar mogen voorlopig niet op kunstgrasvelden spelen. Dat gebeurt uit voorzorg, meldt voorzitter Nico Ruikes van de club op Twitter.
Zevenaarse pupillen voorlopig niet op 'gevaarlijk' kunstgras
ZEVENAAR - Pupillen van de voetbalclubs OBW en DCS in Zevenaar mogen voorlopig niet op kunstgrasvelden spelen. Dat gebeurt uit voorzorg, meldt voorzitter Nico Ruikes van de club op Twitter.
http://www.gelderlander.nl/sport/voetbal/amateurvoetbal/zevenaarse-pupillen-voorlopig-niet-op-gevaarlijk-kunstgras-1.6501992
2016-10-07T09:21:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5138377.1475831997!image/image-5138377.jpg
Gelderland,Voetbal-amateur,kunstgras,hermes
Amateurvoetbal
Home / Sport / Voetbal / Amateurvoetbal / Zevenaarse pupillen voorlopig niet op 'gevaarlijk' kunstgras

Zevenaarse pupillen voorlopig niet op 'gevaarlijk' kunstgras

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Rubberkorrels spatten op van een kunstgrasveld.
   Fotograaf
  ZEVENAAR - Pupillen van de voetbalclubs OBW en DCS in Zevenaar mogen voorlopig niet op kunstgrasvelden spelen. Dat gebeurt uit voorzorg, meldt voorzitter Nico Ruikes van de club op Twitter.

  Het gaat voorlopig om de jongste leden van OBW: pupillen uit de selecties van onder-9, de mini's en de kleuters.

  De maatregel is genomen na een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla, waarin wordt gesteld dat het rubber in sommige kunstgrasvelden kankerverwekkend kunnen zijn. De onthulling zorgt voor veel onrust in de amateurvoetbalwereld. Zo willen de voorzitters van kunstgrasclubs SML, RKTVC, FC Winterswijk en DTS Ede dat er snel een vervolgonderzoek komt.

  Bij ouders van voetballende kinderen zit de schrik er intussen ook goed in. Is het nog veilig kinderen het veld op te laten gaan? Toxicoloog Martin van den Berg beantwoordt de meest prangende vragen.

  1.

  Wat zit er precies in dat kunstgras?
  In Nederland liggen in totaal bijna 2.000 voetbalvelden van kunstgras. Wat er tussen de sprieten verstopt zit, weet lang niet iedereen, maar het is in feite chemisch afval: vermalen autobanden. Dat betekent dat voetballers duiken, sliden en vallen op velden met rubberen korrels vol giftige stoffen zoals zink, lood, benzeen en ook PAKS, een verzameling chemische stoffen die kanker kan veroorzaken.

  Terwijl andere rubbers die met de huid in contact komen - speelgoed bijvoorbeeld - aan strenge eisen moeten voldoen, geldt dat niet voor kunstgras. Van den Berg, werkzaam bij de Universiteit Utrecht: "De industrie heeft druk op de overheid uitgeoefend om daarvoor te zorgen. Daardoor kunnen er in die korrels waardes zitten die tien tot honderd keer hoger zijn dan is toegestaan voor speelgoed."

  2.

  Waarom wordt dat spul gebruikt?
  De vermalen autobanden bootsen het effect na van een echt veld. De bal stuitert er hetzelfde en ze zijn goedkoper dan het alternatief: kurk en kokos. Bovendien werd er lange tijd vanuit gegaan dat het spul net zo veilig is, op basis van een onderzoek in opdracht van het RIVM.

  Het bleek het startschot voor de massale aanleg van de velden - pas later werd duidelijk dat het onderzoek helemaal niet zo betrouwbaar is. Slechts zeven volwassen voetballers speelden 2,5 uur op het veld, een deel van hun urinemonsters was terzijde geschoven. Van den Berg: „Een tweede- of derdejaars student zou al signaleren dat dit niet in orde is.”

  Maar nieuw onderzoek laat voorlopig nog op zich wachten. De Europese Commisie heeft een literatuuronderzoek ingesteld, maar dat betekent dat alleen oude onderzoeken onder de loep worden genomen. Terwijl er wordt gesnakt naar tests die écht duidelijk maken wat voor effect het spelen op kunstgras op de gezondheid heeft. „Zo is er bij dat onderzoek in opdracht van het RIVM niet gekeken naar de effecten op kinderen, terwijl we er in het algemeen van uit gaan dat die gevoeliger zijn.”

  3.

  Welke risico's lopen voetballers?
  De link met leukemie en lymfeklierkanker wordt gelegd, bijvoorbeeld door een arts in Amerika, die zag dat veel van haar jonge patiëntjes die aan die ziekte leden keepers bij een voetbalteam waren. Juist deze spelers liggen extra veel in het gras en komen vaker dan hun teamgenootjes in aanraking met de korrels.

  In Engeland vraagt de vader van een door ziekte getroffen keeper zich af of er nog meer zijn zoals zijn zoon. Maar doordat gedegen onderzoek ontbreekt, kan geen direct verband gelegd worden tussen leukemie en kunstgrasvelden met vermalen autobanden. Het probleem is dat we gewoon te weinig weten.

  4.

  Moet ik mijn kind nog laten voetballen?
  Wat betreft de KNVB wel, die de onrust serieus neemt maar er nog niet van uitgaat dat de velden onveilig zijn. Van den Berg zegt het tegenovergestelde. „Zo lang er geen duidelijkheid is, moet je er misschien uit voorzorg voor kiezen niet op deze velden te spelen, hoe vervelend dat ook is en hoe veel sociale gevolgen er ook zijn. Als het stoplicht op rood staat, steek je ook niet over. En misschien is het licht nu wel oranje of groen, maar wetenschappelijk gezien weten we dat simpelweg niet.”
  Als kinderen, vooral keepers, het veld op gaan, dan adviseert de toxicoloog in elk geval een stel handschoenen en beenbeschermers aan te trekken. Op die manier maakt de huid minder contact met de korrels.

  Zijn er nog meer clubs in de regio die hun voetballers niet meer op kunstgras laten spelen? Stuur een e-mail naar online@gelderlander.nl