article
1.6521937
COLUMN - Een Nederlander die kookt, ik vind het een grappig verschijnsel. De jongeren, ouderen, mannen en vrouwen die ik hier zag koken, snuiven niet boven de pannen en proeven het eten niet tijdens het bereiden. Nee, ze zien het bijna als een administratieve handeling.
Anwar burgert in: Het boek
COLUMN - Een Nederlander die kookt, ik vind het een grappig verschijnsel. De jongeren, ouderen, mannen en vrouwen die ik hier zag koken, snuiven niet boven de pannen en proeven het eten niet tijdens het bereiden. Nee, ze zien het bijna als een administratieve handeling.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/columns/anwar-1.6463238/anwar-burgert-in-het-boek-1.6521937
2016-10-13T08:36:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5939146.1473325755!image/image-5939146.JPG
Manlasadoon,Anwar
Anwar
Home / Uit & Thuis / Columns / Anwar / Anwar burgert in: Het boek

Anwar

Afbeelding
Onderwerp
Anwar Manlasadoon (25) vluchtte een jaar geleden van Syrië naar Nederland. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.
Auteur
Door Anwar Manlasadoon
Terug naar Blog overzicht

Over dit blog

Iedere donderdag beschouwt Anwar de Nederlandse samenleving en bekijkt met een frisse blik onze cultuur. Zijn columns gaan over het dagelijks leven.

Anwar burgert in: Het boek

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Anwar Manlasadoon (25) in Arnhem.
   Fotograaf
  COLUMN - Een Nederlander die kookt, ik vind het een grappig verschijnsel. De jongeren, ouderen, mannen en vrouwen die ik hier zag koken, snuiven niet boven de pannen en proeven het eten niet tijdens het bereiden. Nee, ze zien het bijna als een administratieve handeling.

  Eerst wordt er een boek gepakt, of een internetpagina tevoorschijn gehaald. Dat wordt doorgelezen, waarna er attributen op het aanrecht verschijnen zoals een weegschaal, een maatbeker, een ingrediëntenlijst en natuurlijk, het boek. Daarna worden stappen doorlopen. 100 gram bloem en 100 milliliter water. Aha, daar komen de attributen van pas.

  Alle ingrediënten worden afgewogen en exact in de juiste volgorde aan het gerecht toegevoegd. Zelfs als ik voor de vijfde keer bij iemand hetzelfde gerecht ga eten, ligt het boek opengeslagen op het aanrecht. O wee als het gerecht niet exact hetzelfde klaargemaakt zou worden.

  Bij deze manier van koken kan er sowieso weinig verrassing optreden, want iedereen kookt de gerechten volgens de eisen van het boek. Ik denk dat Nederlanders dat prettig vinden, omdat het weer iets is dat structuur geeft. Het lijkt me alleen dat je met ‘administratief koken’ niet echt naam opbouwt. In mijn familie en oude buurt heeft ieder zijn eigen specialiteit. Tantes en buurvrouwen staan bekend om hun gerechten, die ze op hun eigen wijze bereiden.

  Ik bekijk zelf altijd met een boel ingrediënten wat en hoe ik het eens zal gaan maken. Dan eet je elke dag wat anders en smaakt eenzelfde recept iedere keer verschillend. Momenteel eten Ahmed en ik in het kader van inburgering veel aardappelen, vlees en groenten. Om het een klein beetje eigen te houden, doen we er flink wat kruiden door. Hollandse pot met een Syrisch tintje.

  Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.

  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties