article
1.6150875
Gebruind gezicht, woest haar en bakkebaarden. Sigaartje in de mond en in zijn hand een roze bloem van de rodondendron.
Bloedworst
Gebruind gezicht, woest haar en bakkebaarden. Sigaartje in de mond en in zijn hand een roze bloem van de rodondendron.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/columns/ellen-willems-1.6150585/bloedworst-1.6150875
0016-06-03T08:00:00+0000
Ellen Willems
Home / Uit & Thuis / Columns / Ellen Willems / Bloedworst

Ellen Willems

Afbeelding
Onderwerp
Ellen Willems (1974) schrijft wekelijks twee pagina’s in de krant over eten en drinken, boeren en koks en bespreekt restaurants in Gelderland in de rubriek Over de Tong.
Auteur
Door Ellen Willems
Terug naar Blog overzicht

Bloedworst

Reacties
Reageer
Gebruind gezicht, woest haar en bakkebaarden. Sigaartje in de mond en in zijn hand een roze bloem van de rodondendron.

Geplukt in het park tussen parkeerplaats en mijn huis. "Ik heb een bloemetje voor je meegebracht, lieverd."

Een mooie vent met vooral een gemeend warme omhelzing. Een bakje koffie buiten, met nog een sigaartje. Hij trekt her en der wat blaadjes van planten in de tuin en eet ze op.

Hij komt eens in de paar maanden spontaan aan en we praten dan bij. Vooral over de laatste inweckplannen en fermenteerexperimenten.

Dat laatste kan hij goed. Kwestie van heel veel doen. Witte kool met karnemelk en pepers en af en toe even husselen. Dat is het eerste recept dat ik van hem leerde. Met kummel. Geen idee wat de verhoudingen moesten zijn, dat durfde ik ook niet te vragen. Op gevoel graag. En weken wachten. En dan even met de handen alles iedere dag omgooien. Plankje erop, en met een zware kei aandrukken.

Hij kijkt even in de pannen op mijn aanrecht waar de vlierbloesem in staat te trekken. De enige die mijn keuken binnenkomt en meteen door heeft wat het is.

Mooie plannen hebben we nog. Zoals een boek maken met al zijn recepten. Niets ingewikkelds, maar vooral koken met wat voor handen is rond zijn huis in de bossen. Geen conserveringsmiddelen, wel kruiden, bessen en planten uit de natuur. En waarschijnlijk ook geen afgewogen hoeveelheden in de recepturen. Een beetje gevoel graag.

Wel sterke verhalen over hoe de witte kool in die Keulse pot kwam. Mooi om ze te lezen, maar nog mooier om te horen. Met een potje bier natuurlijk.

Ondertussen groeit het aantal sterke verhalen gestaag met het aantal recepten.

Bloedworst met chocolade, is het laatste experiment. Achterhoeks, zegt hij. En daar zit wel wat in. Het was in ieder geval weer een goed verhaal.

En dan even met de handen alles iedere dag omgooien. En wachten.



Overledenen in de regio

Meer informatie overlijdensadvertenties