article
1.6150864
Een koude douche. Dat is het belangrijkste van het hele recept. Als je alle handelingen hebt verricht, kan het vergeten van die koude waterstraal het hele gerecht verpesten. Dan worden ze hard en zijn ze verpest. Die boodschap krijg ik heel erg duidelijk.
Koude douche
Een koude douche. Dat is het belangrijkste van het hele recept. Als je alle handelingen hebt verricht, kan het vergeten van die koude waterstraal het hele gerecht verpesten. Dan worden ze hard en zijn ze verpest. Die boodschap krijg ik heel erg duidelijk.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/columns/ellen-willems-1.6150585/koude-douche-1.6150864
0016-05-06T08:00:00+0000
Ellen Willems
Home / Uit & Thuis / Columns / Ellen Willems / Koude douche

Ellen Willems

Afbeelding
Onderwerp
Ellen Willems (1974) schrijft wekelijks twee pagina’s in de krant over eten en drinken, boeren en koks en bespreekt restaurants in Gelderland in de rubriek Over de Tong.
Auteur
Door Ellen Willems
Terug naar Blog overzicht

Koude douche

Reacties
Reageer
Een koude douche. Dat is het belangrijkste van het hele recept. Als je alle handelingen hebt verricht, kan het vergeten van die koude waterstraal het hele gerecht verpesten. Dan worden ze hard en zijn ze verpest. Die boodschap krijg ik heel erg duidelijk.

Ik leer vandaag een typisch Brabants fenomeen. Worstenbroodjes bakken. Inmiddels weet ik dat er ware kampioenschappen worstenbroodjes bakken zijn, maar ik moet bekennen dat ik als kind van ver boven de rivieren eerst niet wist wat het was.

Ik kende de saucijzenbroodjes wel. Die associeer ik altijd met het moment waarop ik als kind op zaterdag met m'n ouders en broer en zus alle kleding voor het nieuwe seizoen moest kopen. Slopende winkeldagen met als enig lichtpunt de frisdrank uit zo'n automaat en, inderdaad, het zalige vette saucijzenbroodje in een nattig servet.

Maar ik kreeg dus in Brabant een worstenbroodje aangeboden. Lekker hoor, een zacht wit broodje, krokant laagje met binnenin een vulling van gekruid gehakt. Het lekkerst als ze net uit de oven zijn, weet ik inmiddels. En niet zo opvallend vet als die saucijzenbroodjes.

Deeg maken doen we met boter, melk, zelfrijzend bakmeel, gist, suiker en zout. En in de vulling gaat half-om-half-gehakt, een eidooier en paneermeel.

Kneden, rijzen, nog een keer kneden en dan lekker ambachtelijk met de deegroller op de keukentafel kleine stukjes deeg rollen en vullen met een gehaktballetje. Volgens de speciale methode dichtvouwen, bestrijken met een geklutst eitje en op gevoel afbakken. En dan, inderdaad, die koude douche. Alle 72 stuks onder de ijskoude waterstraal.

Zoveel? Ja, zoveel. Ook dat hoort bij de Brabantse baktradities.


Overledenen in de regio

Meer informatie overlijdensadvertenties