article
1.6150859
De walm knoflook en ui om me heen komt van de daslook die ik heb gegeten. Lekker, en dit plantje weer zien groeien is ook zo'n fijn teken dat de lange grijze winter terrein aan het verliezen is.
Potje magnolia
De walm knoflook en ui om me heen komt van de daslook die ik heb gegeten. Lekker, en dit plantje weer zien groeien is ook zo'n fijn teken dat de lange grijze winter terrein aan het verliezen is.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/columns/ellen-willems-1.6150585/potje-magnolia-1.6150859
0016-04-01T08:00:00+0000
Ellen Willems
Home / Uit & Thuis / Columns / Ellen Willems / Potje magnolia

Ellen Willems

Afbeelding
Onderwerp
Ellen Willems (1974) schrijft wekelijks twee pagina’s in de krant over eten en drinken, boeren en koks en bespreekt restaurants in Gelderland in de rubriek Over de Tong.
Auteur
Door Ellen Willems
Terug naar Blog overzicht

Potje magnolia

Reacties
Reageer
De walm knoflook en ui om me heen komt van de daslook die ik heb gegeten. Lekker, en dit plantje weer zien groeien is ook zo'n fijn teken dat de lange grijze winter terrein aan het verliezen is.

Het plantje staat op de Rode Lijst van beschermde planten, alhoewel menigeen dit onzin vindt omdat het op heel veel plekken groeit of zelfs woekert.

Ik heb, sinds ik op deze plek schreef over het frisgroene plantje, in ieder geval voldoende om in de tuin te planten. Maar liefst vier mensen hebben knolletjes uit hun eigen tuin aan mij aangeboden zodat ik nu naar hartelust legaal kan plukken en naar knoflook en ui kan stinken. En kan genieten van het voorjaar dat eraan komt.

Net als van die magnifieke magnolia. Als een kortstondige, heftige maar o zo mooie liefde bloeit deze tulpenboom maar enkele dagen in april. De witroze bloemen zijn prachtig, ruiken zalig en zijn ook nog eetbaar ook, weet ik sinds kort.

Net heb ik bij de overburen een bloemetje geplukt. Voor het eerst geproefd. Het smaakt zoet, maar ook een beetje naar gember. Lekker wel en niet giftig, verzekerde een ervaren plukker mij.

Olie kan je ervan maken, maar ook azijn of sorbetijs. Heel eenvoudig is het om zoetzure magnoliabladeren te maken, begreep ik. Je kookt een kop rijstazijn en en een kop suiker en giet dat op de bloembladeren met een lepeltje zout. Als het is afgekoeld goed afdekken, zo melden ervaren plukkers op internet.

Hoe het smaakt, kan ik niet zeggen, ik moet het nog ontdekken. En wat dacht je van magnolia-sorbetijs maken? Dat moet ik ook zeker eens proberen.

Zelf heb ik geen magnoliaboom. Dat is wel even een probleem. Dus voor iedereen die binnenkort de magnoliabladeren bij elkaar veegt en in de compostbak gooit;. ik pluk ze graag vlak voordat ze gaan vallen.

Ik moet het nog uitproberen, maar als het lukt, krijg je er een pot ingemaakte magnoliabloesem uit eigen tuin voor terug.



Overledenen in de regio

Meer informatie overlijdensadvertenties