article
1.6150853
Wie heeft er nog een stofzuigerslang over? Het was een opmerkelijke vraag op Facebook.
Stofzuigerslang gezocht
Wie heeft er nog een stofzuigerslang over? Het was een opmerkelijke vraag op Facebook.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/columns/ellen-willems-1.6150585/stofzuigerslang-gezocht-1.6150853
0016-03-04T08:00:00+0000
Ellen Willems
Home / Uit & Thuis / Columns / Ellen Willems / Stofzuigerslang gezocht

Ellen Willems

Afbeelding
Onderwerp
Ellen Willems (1974) schrijft wekelijks twee pagina’s in de krant over eten en drinken, boeren en koks en bespreekt restaurants in Gelderland in de rubriek Over de Tong.
Auteur
Door Ellen Willems
Terug naar Blog overzicht

Stofzuigerslang gezocht

Reacties
Reageer
Wie heeft er nog een stofzuigerslang over? Het was een opmerkelijke vraag op Facebook.

De vrager had hem nodig om rook te verplaatsen. Van de ene rookoven naar de andere, schreef hij.

Zaterdag zat ik bij deze klusser in de zaak. Niet in een timmerwerkplaats, maar in een restaurant. Hij niet in timmermansoverall maar in witte koksbuis.

In de open keuken zag ik hem geconcentreerd en met rust achter het fornuis in de weer. Af en toe even een blik in het restaurant om te zien wie zijn gasten waren en dan weer met aandacht voor de opmaak van de borden.

Met aandacht met twee lepels een fraai vormpje maken van rodeuiencompote, het vlees goed bekijken voordat het de pan in gaat, voordat de bediening een bord meeneemt nog even controleren. Het smaakte zoals hij werkt, met aandacht gemaakt.

Natuurlijk ging ik na het stofzuigerberichtje op zoek naar gerookte gerechten op de kaart. Als voorgerecht gerookte zalm. Dat moet ik eten als het zelfgerookt is. Of zou de stofzuigerslang nog niet gearriveerd zijn?

Maar de vis was zeker zelfgerookt. Koude vis met een sterke rooksmaak, het was echt zo lekker.

Hij nodigde me uit om even 'achter' te komen kijken. Door de keuken, langs de koelingen, tussen de opgestapelde lege kratten in de buitenlucht stond een rechthoekig zelfgetimmerd houten kastje. Wat spiezen over dwars om vissen aan te hangen tijden het roken, een rooster om vis of aardappels liggend van een rooksmaakje te voorzien en onderin de metalen bak waar een klein smeulend vuurtje in hoort.

Wat hij onder in die metalen bak deed? Hij pakt een grote zak met een cavia op de voorkant. Gewoon, hooi voor knaagdieren of een beetje zaagsel voor in het caviahok. Niks dure samenstellingen van speciaal hout of kruiden, gewoon even bij de Welkoop langs, zegt deze klusser annex kok.

De stofzuigerslang zat eraan voor de zuurstoftoevoer, een andere slang is nodig om een tweede oventje van rook te kunnen voorzien. Dus wie heeft er nog een? Deze klussende kok kan wat mij betreft niet genoeg roken.Overledenen in de regio

Meer informatie overlijdensadvertenties