article
1.6675646
NIJMEGEN - Nijmegen staat sinds woensdag vier dagen lang in het teken van de literatuur, tijdens het jaarlijkse Wintertuinfestival. Met ruim 3.000 bezoekers per jaar is dit een van de grootste literaire festivals van het land.
Jong talent en beroemde schrijvers op Wintertuinfestival (video)
NIJMEGEN - Nijmegen staat sinds woensdag vier dagen lang in het teken van de literatuur, tijdens het jaarlijkse Wintertuinfestival. Met ruim 3.000 bezoekers per jaar is dit een van de grootste literaire festivals van het land.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/eropuit/jong-talent-en-beroemde-schrijvers-op-wintertuinfestival-video-1.6675646
2016-11-25T08:55:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6650916.1480003381!image/image-6650916.JPG
Nijmegen,Evenement,Festival,eropuit
Eropuit
Home / Uit & Thuis / Eropuit / Jong talent en beroemde schrijvers op Wintertuinfestival (video)

Jong talent en beroemde schrijvers op Wintertuinfestival (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Een bomvolle Doornroosje tijdens een eerder Wintertuinfestival.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Nijmegen staat sinds woensdag vier dagen lang in het teken van de literatuur, tijdens het jaarlijkse Wintertuinfestival. Met ruim 3.000 bezoekers per jaar is dit een van de grootste literaire festivals van het land. 

  Volgens het literair productiehuis Wintertuin, de organisator van het festival, leggen verzonnen verhalen het de laatste jaren steeds vaker af tegen autobiografische verhalen. Het thema van het festival is daarom ook 'de hang naar de waarheid'. 

  Drang
  We merken dat er bij mensen steeds meer een drang is naar echtheid, maar wel gepresenteerd op een literaire manier. De 20ste eeuw was nog het tijdperk van de grote verhalen, de 21ste eeuw kunnen we tot nu toe zien als de eeuw van de non-fictie", zegt programmeur Laurens van de Linde (23). Het is de vraag waar die drang vandaan komt en wat er toch met de fictie is gebeurd. Daar gaan we in tal van lezingen, voordrachten en activiteiten op in."

  Talenten
  Behalve om grote, bekende schrijvers draait het festival ook om jong talent. Deze staan vrijdagavond centraal tijdens de Avond van de Grote Beloftes, in het Badhuis aan de Daalseweg. Hier dragen de jonge schrijvers Joost Oomen en Lisa Weeda werk voor uit hun chapbook, een klein boekje waarin schrijvers laten zien wat ze kunnen. „Het is een belangrijk doel van Wintertuin om ook jonge talenten te ontdekken en te presenteren", aldus Van de Linde. 

  Grote avond
  De festivalzaterdag is traditiegetrouw de 'grote avond' van het festival. Elk jaar slaagt het productiehuis er die avond in grote namen uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur te strikken in poptempel Doornroosje.

  Dit jaar zijn dat onder meer de Vlaming Herman Brusselmans en schrijver en dichter K. Schippers. „Schippers brengt een ode aan de verbeelding en Brusselmans gaat juist in op het spel met echtheid. Ook is Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent, te gast. Hij praat met de Vlaming Jeroen Olyslaegers over verhalende vormen in het nieuws", zegt Van de Linde.

  Online platform
  Nieuw is dit jaar de flankerende site digitaalfestivalcentrum.nl. Dit is een online platform met bijdragen van literair talent als Wout Waanders en Lotte Lentes, én gerenommeerde auteurs als Adriaan van Dis en Walter van den Berg. Van de Linde: „Een soort festival ernaast. Ook als je er niet 'live' bij bent, kun je zo nog heel wat van het festival meekrijgen.”

  De Avond van de Grote Beloftes is inmiddels uitverkocht. De 'grote avond' in Doornroosje start zaterdag om 20.00 uur. Kaarten zijn voor 15 euro te koop via wintertuinfestival.nl

  Bekijk hier de trailer van het festival. 

  Uitgelichte video

  Afbeelding

  Wat wil je doen?

  Meld een evenement aan
  Voor online en krant