article
1.6106420
RHEDEN - Rhedenaren groeien ermee op; het schaapscheerdersfeest. Zaterdag lopen de schapen weer van de Posbank naar beneden om in het centrum geschoren te worden.
Rheden ziet zaterdag weer wit van de schapen
RHEDEN - Rhedenaren groeien ermee op; het schaapscheerdersfeest. Zaterdag lopen de schapen weer van de Posbank naar beneden om in het centrum geschoren te worden.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/eropuit/rheden-ziet-zaterdag-weer-wit-van-de-schapen-1.6106420
2016-06-17T07:49:59+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.2630505.1466064143!image/image-2630505.JPG
Rheden,Bos,Veeteelt,Natuurbescherming,Milieu en grondstoffen,Natuurgebied,rhedense schaapskudde,schaapscheerdersfeest,posbank,toerisme,hermes
Eropuit
Home / Uit & Thuis / Eropuit / Rheden ziet zaterdag weer wit van de schapen

Rheden ziet zaterdag weer wit van de schapen

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Schapen scheren in Rheden.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Cynthia Berendsen met de Rhedense schaapskudde.
   Fotograaf
  RHEDEN - Rhedenaren groeien ermee op; het schaapscheerdersfeest. Zaterdag lopen de schapen weer van de Posbank naar beneden om in het centrum geschoren te worden.

  Zaterdag lopen de schapen weer van de Posbank naar beneden om in het centrum geschoren te worden. Herderin Cynthia Berendsen kijkt ernaar uit. "Ik neem dit jaar circa 140 schapen mee. Dat is veel. Als we het niet redden, worden de laatste schapen later op de dag bij de kooi geschoren", vertelt ze.

  Meer schapen
  De 49ste editie van het evenement, dat jaarlijks zo'n 30.000 mensen trekt, telt meer schapen dan anders. Berendsen, kort na de millenniumwisseling begonnen als assistente van herderin Martine Otten, liep vorig jaar nog met 130 schapen door het dorp. "Meestal zijn het er een stuk of honderd, maar ik heb er ook wel eens tachtig bij me gehad."

  Vooral de kinderen vinden het prachtig, die kudde schapen die via de Schietbergseweg blatend in hun richting schuift. Bordercollies houden de dieren bij elkaar, de March & Showband Rheden zorgt voor de muzikale omlijsting.

  Seintje
  Om de schapen veilig in het centrum te krijgen, worden de nodige voorbereidingen getroffen. Het passeren van de spoorwegovergang vraagt om de meeste aandacht. „Wij wachten altijd tot we een seintje krijgen van de medewerker van ProRail. En dan moeten we vaart maken, want we moeten precies tussen twee treinen door oversteken."

  Braderie
  Het scheren van de schapen gaat gepaard met een braderie. Vier straten staan vol met 150 kramen, iets waar Herman Bremer en Jack Mijnheere van Stichting BreBo erg druk mee zijn. „Ik kom oorspronkelijk uit Velp, kwam als kind al naar de schapen in Rheden kijken. BreBo organiseert het feest nu voor het veertiende jaar en ik hoop dat er nog vele volgen. Het schaapscheerdersfeest hoort bij het dorp", zegt Bremer.

  Eropuit, Schaapscheerdersfeest Rheden, zaterdag 18 juni, 8.15-17.00 uur in het centrum. Toegang: gratis.


  Wat wil je doen?

  Meld een evenement aan
  Voor online en krant