article
1.6447754
RECENSIE - Het kan vreemd gaan in de platenbusiness. Vlak na 2000 stopte de eerste opname van de complete symfonieën van Joseph Haydn (1732-1809) op een authentiek instrumentarium. Dit project met The Academy of Ancient Music onder Christopher Hoogwood werd destijds in losse delen aangeboden.
Haydns symfonieën voor het eerst compleet op oude instrumenten
RECENSIE - Het kan vreemd gaan in de platenbusiness. Vlak na 2000 stopte de eerste opname van de complete symfonieën van Joseph Haydn (1732-1809) op een authentiek instrumentarium. Dit project met The Academy of Ancient Music onder Christopher Hoogwood werd destijds in losse delen aangeboden.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/luister-mee/haydns-symfonie%C3%ABn-voor-het-eerst-compleet-op-oude-instrumenten-1.6447754
2016-09-28T07:12:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6447782.1474894234!image/image-6447782.jpg
Klassieke muziek,Maarten-Jan Dongelmans,recensie
Luister mee
Home / Uit & Thuis / Luister mee / Haydns symfonieën voor het eerst compleet op oude instrumenten

Haydns symfonieën voor het eerst compleet op oude instrumenten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   The Academy of Ancient Music, Orkest van de XVIIIe Eeuw, Accademia Bizantina - 107 Symphonies.
   Fotograaf
  RECENSIE - Het kan vreemd gaan in de platenbusiness. Vlak na 2000 stopte de eerste opname van de complete symfonieën van Joseph Haydn (1732-1809) op een authentiek instrumentarium. Dit project met The Academy of Ancient Music onder Christopher Hoogwood werd destijds in losse delen aangeboden.
  Brille, humor en gedrevenheid krijgen alle kans bij de luisteraar binnen te komen

  De inspirerende dirigent en klavecinist overleed 24 september 2014 en nu vinden we diens Haydnregistraties weer terug in de catalogus maar dan gebundeld in één fraaie, aantrekkelijk geprijsde Decca-box met 35 cd's.

  Sturm und Drang
  De symfonieën die Hogwood niet opgenomen heeft, worden door Universal Music gepresenteerd in andere, ook al eerder verschenen authentieke topuitvoeringen. Het Orchestra of the Age of Enlightenment en ons 'eigen' Orkest van de XVIIIe Eeuw onder leiding van wijlen Frans Brüggen tekenen voor negentien Sturm und Drang symfonieën plus de nrs. 82-104 met de Sinfonia concertante, terwijl de Accademia Bizantina met Ottavio Dantone zich ontfermt over de nrs. 78-81. Het resultaat is magnifiek.

  Luisterplezier
  De vier orkesten brengen ons ieder op hun eigen manier heel dicht bij Haydns oorspronkelijke bedoelingen. Wat een uitstraling. Heel transparant ook; de blaaspartijen profiteren er optimaal van. Brille, humor en gedrevenheid krijgen alle kans bij de luisteraar binnen te komen. Het dirigententrio respecteert iedere herhaling. Duidelijke zaak: Hogwood, Brüggen en Dantone bieden eindeloos luisterplezier.

  Afgestoft
  Natuurlijk hebben traditionelere uitvoeringen van Antal Dorati (op Decca, ooit de eerste complete Haydncyclus op moderne instrumenten) en Adam Fischer (op Nimbus, tegenwoordig op Brilliant Classsics) ook veel moois in huis. Maar Hogwood en zijn collega's presenteren Haydn in een welkome afgestofte versie. Sprankelend hoor!

  Als luistervoorbeeld heb ik de vier symfonieën door de Accademia Bizantina bijgevoegd. Inmiddels is ook het op oude instrumenten spelende ensemble Il Giardino Armonico op het label Alpha met het imposante complete symfonische oeuvre van Haydn aan de slag gegaan. Die cyclus moet in 2032 klaar zijn, het jaar waarin wereldwijd de 300ste geboortedag van de componist wordt herdacht.

  Recensent Maarten-Jan Dongelmans is historicus en musicus en schrijft sinds 1983 voor De Gelderlander. Hij interviewde beroemde klassieke sterren zoals de cellist Yo-Yo Ma en de tenor Juan Diego Floréz. Voor zijn jarenlange promotie van de klassieke muziek werd hij op Koningsdag 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

  The Academy of Ancient Music, Orkest van de XVIIIe Eeuw, Accademia Bizantina - 107 Symphonies

  De drie orkesten brengen ons ieder op hun eigen manier heel dicht bij Haydns oorspronkelijke bedoelingen. Wat een uitstraling.


  Wat wil je doen?

  Meld een evenement aan
  Voor online en krant