article
1.6485927
RECENSIE - De nieuwe cd 'Berlioz, Symphonie Fantastique en Rameau, Suite de Hippolyte et Aricie' is een mooie binnenkomer voor dirigent Daniel Harding.
Klassiek: Mooie binnenkomer voor dirigent in Parijs
RECENSIE - De nieuwe cd 'Berlioz, Symphonie Fantastique en Rameau, Suite de Hippolyte et Aricie' is een mooie binnenkomer voor dirigent Daniel Harding.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/luister-mee/klassiek-mooie-binnenkomer-voor-dirigent-in-parijs-1.6485927
2016-10-05T07:46:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6486033.1475505267!image/image-6486033.jpg
Luister mee
Home / Uit & Thuis / Luister mee / Klassiek: Mooie binnenkomer voor dirigent in Parijs

Klassiek: Mooie binnenkomer voor dirigent in Parijs

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Swedish Radio Symphony Orchestra en Daniel Harding - Berlioz en Rameau
   Titel
   Swedish Radio Symphony Orchestra en Daniel Harding - Berlioz en Rameau
   Beschrijving
   Swedish Radio Symphony Orchestra en Daniel Harding - Berlioz, Symphonie Fantastique en Rameau, Suite de Hippolyte et Aricie
   Fotograaf
  RECENSIE - De nieuwe cd 'Berlioz, Symphonie Fantastique en Rameau, Suite de Hippolyte et Aricie' is een mooie binnenkomer voor dirigent Daniel Harding.

  Vlak voor zijn eerste concerten vorige maand als nieuw benoemd dirigent van het Orchestre de Paris lanceert hij op het Franse label Harmonia Mundi zijn visie op het beroemdste stuk van Berlioz, een van de meest revolutionaire componisten uit het Parijs van de negentiende eeuw.

  Prikkelend
  Harding plaatst de Symphonie Fantastique (1830) heel prikkelend in de Franse orkesttraditie door de opname vooraf te laten gaan door de Suite de Hippolyte et Aricie (1733) van Rameau. En het is heel plezant het Zweedse orkest in die barokmuziek aan het werk te horen.

  Net als de Berliner Philharmoniker onder Sir Simon Rattle - op de 7 september in deze rubriek besproken blu-ray van het Sylvesterconcert - doet het zijn uiterste best de sprankeling en lichtheid van Rameau tot hun recht te laten komen. Maar de ontwapenende en vooral overrompelende authenticiteit van wijlen Frans Brüggen en zijn Orkest van de XVIIIe Eeuw weet Harding nergens te bereiken. De Berlijners ook niet trouwens.

  Fantasiedromen
  Zijn visie op Berlioz raakt me meer. Harding zet in op het optimaliseren van het muzikale programma. De herinneringen aan de koortsachtige fantasiedromen van de componist worden kleurrijk en met verve tot leven gewekt. Heet van de naald. De wals (tweede deel) vormt een mooi rustpunt in dit geheel en ademt elegantie.

  Triomfantelijk
  Het Swedish Radio Symphony Orchestra voelt zich in de beeldende muziek als een vis in het water. De laatste twee delen klinken macaber, beklemmend en plots ook triomfantelijk.

  De mooiste uitvoering vind ik ondertussen nog steeds die onder leiding van wijlen Sir Colin Davis. Hij dirigeerde Berlioz ruim veertig jaar geleden bij het Concertgebouworkest.

  Datzelfde ensemble - sinds 1988 Koninklijk - heeft onlangs de Symphonie Fantastique wederom op schijf gezet; nu met de kersverse chef-dirigent Daniele Gatti. Een registratie op basis van drie live concerten in het voorjaar van 2016. Uitvoeringen die destijds door de Volkskrant werden bejubeld. Maar ik heb deze versie niet beluisterd. Komt vast nog.

  Recensent Maarten-Jan Dongelmans is historicus en musicus en schrijft sinds 1983 voor De Gelderlander. Hij interviewde beroemde klassieke sterren zoals de cellist Yo-Yo Ma en de tenor Juan Diego Floréz. Voor zijn jarenlange promotie van de klassieke muziek werd hij op Koningsdag 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

  Swedish Radio Symphony Orchestra en Daniel Harding - Berlioz, Symphonie Fantastique en Rameau, Suite de Hippolyte et Aricie

  Daniel Harding lanceert op het Franse label Harmonia Mundi zijn visie op het beroemdste stuk van Berlioz, een van de meest revolutionaire componisten uit het Parijs van de negentiende eeuw.


  Wat wil je doen?

  Meld een evenement aan
  Voor online en krant