article
1.6605483
Veel witte wijnen in Italië, Portugal en Spanje zijn neutraal. Maar de twee meest aangeplante witte druivenrassen van Spanje, airén en viura, zijn nog saaier dan Pearl Jam. Gelukkig herbergt het land ook een aantal inheemse pareltjes.
'n Goed glas: Albariño proeven in Utrecht
Veel witte wijnen in Italië, Portugal en Spanje zijn neutraal. Maar de twee meest aangeplante witte druivenrassen van Spanje, airén en viura, zijn nog saaier dan Pearl Jam. Gelukkig herbergt het land ook een aantal inheemse pareltjes.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/n-goed-glas/n-goed-glas-albari%C3%B1o-proeven-in-utrecht-1.6605483
2016-11-03T12:26:57+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4284001.1432025126!image/image-4284001.jpg
'n Goed glas
Home / Uit & Thuis / 'n Goed glas / 'n Goed glas: Albariño proeven in Utrecht

'n Goed glas: Albariño proeven in Utrecht

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    Veel witte wijnen in Italië, Portugal en Spanje zijn neutraal. Maar de twee meest aangeplante witte druivenrassen van Spanje, airén en viura, zijn nog saaier dan Pearl Jam. Gelukkig herbergt het land ook een aantal inheemse pareltjes.

    Drie daarvan steken er wat mij betreft bovenuit: verdejo in Rueda, albariño in rías baixas en godello in Valdeorras.

    Ze komen alle drie uit de koelere gebieden in het noordwesten van Spanje. Ik heb de indruk dat hun groei ten koste is gegaan van de meer traditionele wittewijngebieden van Spanje, zoals La Mancha, Somontano en Navarra. Al moet ik daar meteen bij zeggen dat alle drie de rassen een nieuwe dimensie hebben toegevoegd, en dat is fraîcheur.

    Favoriet
    Mijn favoriet van de drie is Albariño,al is niet iedereen daarvan overtuigd. Voor de sceptici is albariño namelijk een 'oké' witte wijn die veel te duur is. Voor de fans – en ik ben een van hen – is hij in staat tot minerale expressie en echte complexiteit. Op zijn best is albariño voor mij een ras dat fraîcheur en elegantie combineert met concentratie en bewaarpotentieel.

    Oorsprong
    Niemand overigens weet precies waar de druif vandaan komt. Sommigen beweren dat hij verwant is aan riesling of chardonnay (en vanuit Bourgogne naar rías baixas is gebracht door monniken), anderen beweren dat de druif wel van oorsprong uit Galicië komt. DNA-testen zullen ooit een antwoord geven. Hoe het ook zij, 25 jaar geleden waren er nog slechts 237 hectare in Galicië van in gebruik terwijl er tegenwoordig ruim 4.000 hectare van staan. En albariño is allang niet meer een puur Iberisch verschijnsel; ook in Uruguay, Australië, Chili en Noord-Amerika kun je het vinden.

    Velen maken absoluut fantastische wijnendie het uitzonderlijk goed doen bij onder meer schelp- en schaaldieren. Deze week konden we zelf de proef op de som nemen tijdens de vijfde editie van de Concurso Internacional Albariños al Mundo in Utrecht. Samen met collega's Langereis en Van Zummeren en onder meer inkopers Vreeswijk (AH) en Saez Van Eerd (Jumbo) beoordeelden we zo'n 150 albariño's. Geen van alle saai. Zeker niet mijn wijntip van deze week.

    Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl


    Wat wil je doen?

    Meld een evenement aan
    Voor online en krant