article
1.6697716
País (beter bekend als mission in California en criolla in Argentinë en Bolivia) en cariñena (in Frankrijk: carignan) waren de eerste stekjes die de Spanjaarden meenamen naar Zuid-Amerika. País zult u zeggen? Ja, dit ras schijnt genetisch hetzelfde te zijn als de listán van de Canarische Eilanden en is met de Conquisatadores in 1550 meegenomen naar Chili. Net als cariñena trouwens.
'n Goed glas: Van ordinair naar extraordinair
País (beter bekend als mission in California en criolla in Argentinë en Bolivia) en cariñena (in Frankrijk: carignan) waren de eerste stekjes die de Spanjaarden meenamen naar Zuid-Amerika. País zult u zeggen? Ja, dit ras schijnt genetisch hetzelfde te zijn als de listán van de Canarische Eilanden en is met de Conquisatadores in 1550 meegenomen naar Chili. Net als cariñena trouwens.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/n-goed-glas/n-goed-glas-van-ordinair-naar-extraordinair-1.6697716
2016-12-01T10:39:09+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5248605.1442485469!image/image-5248605.jpg
'n Goed glas
Home / Uit & Thuis / 'n Goed glas / 'n Goed glas: Van ordinair naar extraordinair

'n Goed glas: Van ordinair naar extraordinair

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    País (beter bekend als mission in California en criolla in Argentinë en Bolivia) en cariñena (in Frankrijk: carignan) waren de eerste stekjes die de Spanjaarden meenamen naar Zuid-Amerika. País zult u zeggen? Ja, dit ras schijnt genetisch hetzelfde te zijn als de listán van de Canarische Eilanden en is met de Conquisatadores in 1550 meegenomen naar Chili. Net als cariñena trouwens.

    In tegenstelling tot hun historische status brachten ze tot voor kort maar heel gewone wijntjes in Chili voort: vooral bulkwijn die 'weg werd geblend' met rassen die wél op het etiket kwamen te staan.

    In de ontwikkelde gebieden in Chili waren ze daarom in de negentiende eeuw al vervangen door Franse rassen als cabernet, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. En ook in achtergebleven gebieden liep de aanplant de afgelopen decennia terug.

    Miguel Torres, innovator van het eerste uur in Chili, bood país de helpende hand. Van meer dan een eeuw oude stokken uit het zuiden van Maule maakte hij twee jaar geleden een mousserende rosé onder de naam Santa Digna Estelado Rosé. In zekere zin de eerste echte Chileense mousserende wijn, omdat het gemaakt was van de oorspronkelijke druif van Chili.

    En Carignan? Na de aardbeving van 1939 werd carignan aangeplant om país wat extra kleur, zuren en body te geven. Dat initiatief levert nu al die oude stokken op.

    Ook carignans heropleving was deels te danken aan Torres. Torres richtte namelijk met een groepje andere producenten Lomas de Cauquenes VIGNO op. Ze spraken strenge regels met elkaar af. Zo mag er niet geïrrigeerd worden, moeten de stokken tenminste 35 jaar oud zijn én tenminste 65 procent carignan bevatten.

    Wat de regels betreft, zou je VIGNO de eerste echte appellation van Chili kunnen noemen. De producenten maken tegenwoordig de mooiste wijnen van deze oude stokken país en carignan. In Santiago mag je het alleen maar fluisteren, maar misschien zijn carignan en país wel betere druiven voor Chili dan carmenère. Van ordinair naar extraordinair.

    Reageren? redactie.specials@gelderlander.nl


    Wat wil je doen?

    Meld een evenement aan
    Voor online en krant