article
1.6629523
LIENDEN - Harry Sacksioni, dit jaar voor de vierde maal verkozen tot beste akoestische gitarist van de Benelux, is bezig met zijn 'One Upon A Time'-tournee.
Harry Sacksioni: In het Concertgebouw staan geen minkukels
LIENDEN - Harry Sacksioni, dit jaar voor de vierde maal verkozen tot beste akoestische gitarist van de Benelux, is bezig met zijn 'One Upon A Time'-tournee.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/uit-met/harry-sacksioni-in-het-concertgebouw-staan-geen-minkukels-1.6629523
2016-11-10T08:01:33+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6629553.1478764793!image/image-6629553.PNG
Uit met
Home / Uit & Thuis / Uit met / Harry Sacksioni: In het Concertgebouw staan geen minkukels

Harry Sacksioni: In het Concertgebouw staan geen minkukels

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Harry Sacksioni: „Als ik weg wil uit de hectiek is Toscane het meest aangenaam.”
   Fotograaf
  LIENDEN - Harry Sacksioni, dit jaar voor de vierde maal verkozen tot beste akoestische gitarist van de Benelux, is bezig met zijn 'One Upon A Time'-tournee.

  Land
  „Italië, vanwege de ongelooflijk mooie natuur. Ik heb er een nummer over geschreven, Borgo Migliorini. Toscane is schitterend, vanwege de cipressen én de landsaard. Italianen staan bekend als machomannetjes, maar die heb je vooral in Rome en andere grote steden. In Toscane is iedereen vriendelijk. Als ik weg wil uit de hectiek waar ik normaal in zit, is die streek de meest aangename. Met een gehuurd brommertje gaan we het land in. Daar kan ik idioot van genieten, zeker als de wind om je kop waait. Je verzeilt er van het ene mooie moment in het andere. Ik ben niet bijbels, maar het doet mij denken aan de Hof van Eden.”

  Stad
  „Barcelona. In de zijstraten van de Ramblas kom je in het oude Barcelona. In die steegjes overvalt je een enorme levendigheid. Er zit ook een andere kant aan. Ik liep eens met vrienden 's avonds laat op de Ramblas. Kwam er een heel mooie vrouw naast mij lopen. Die greep mij in het kruis. Ik dacht: wat krijgen we nou? Ik kon nog net voorkomen dat ze mijn portemonnee jatte.''

  Stadion
  „Ik ben in Barcelona ook veel, op uitnodiging, naar wedstrijden van FC Barcelona geweest. Stadion Camp Nou is zó goed ontworpen, zó ruim opgezet. Om de week zitten daar 110.000 mensen. Maar je hoeft je er niet, zoals in het Olympisch stadion in Amsterdam, naar binnen te wurmen. In Camp Nou ga ik nooit tien minuten voor het eind van de wedstrijd weg omdat ik geen zin heb om in het gedrang te komen. En ik ben dan wel een echte Ajacied, ik moet bekennen dat het stadion van Feyenoord toch wel heel erg mooi is."

  Concertzaal
  „Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Een schitterend gebouw met grandeur. Het is hoog. Je voelt als muzikant of als publiek dat er iets hoogstaands gaat gebeuren. Daar staan geen minkukels. Spelen met versterkte instrumenten ligt er wel wat moeilijk. Het is gebouwd met een galm die puur natuur is, in een tijd dat versterkte muziek nog nietin Frage was. Ik speel er zelf vaak wel versterkt, maar het is te doen als ik de apparatuur op minimaal zet."

  Schouwburg
  „De Kleine Komedie in Amsterdam. Daar eindig ik altijd mijn tournees. Het is ook zo'n ontzettend mooi oud gebouw, met prachtige balkons. Het is een beetje als de Scala in Milaan, maar dan kleiner. Als je daar als muzikant opkomt, ben je meteen thuis."

  Restaurant
  „Taj Mahal in Utrecht. Het is vaak zo dat je het beste eet in restaurants waarvan je de eerste keer denkt: dit kan nooit wat zijn. Heb ik in Italië ook. Ik ben een enorme liefhebber van Indiaas eten. De chicken tikka massala van Taj Mahal is werkelijk goddelijk. Zelfs in je eentje vermaak je je er, omdat het eten zo lekker is. En Gaia in Tiel heeft onovertroffen spareribs. Je weet niet wat je eet. Het vlees komt zo van het bot. Het geeft je een wonderlijk soort orgasme.''

  Festivals
  „Vrienden vragen mij jaarlijks of ik mee ga naar Pinkpop. Dat doe ik nooit, het is er te druk. Wel ben ik gecharmeerd van Oerol op Terschelling en Into The Great Wide Open op Vlieland. Beide festivals zijn alternatief en wat ik er het goede aan vind is dat er veel mensen op af komen, maar dat je dat niet merkt.''

  Once Upon A Time
  „Ik speel tijdens mijn huidige tournee onder meer werk van Henry Mancini en Leonard Bernstein en nummers van een tv-serie als The Muppets. Ik kwam op het idee voor Once Upon A Time bij een concert van Ennio Morricone in Ziggodome. Het moment waarop het koor het van de violen overneemt, zat ik te janken. Ik dacht meteen: hier moet ik iets mee, al wist ik dat ik met een gitaar nooit zoiets massaals kon oproepen. Ik breng het klein en ook dan gebeurt er iets. Onlangs zag ik in de zaal een man huilen."

  Harry Sacksioni woont deels in Lienden en komt op zijn tournee ook naar Wageningen (Junushof, 17/12), Tiel (Agnietenhof, 14/3) en Druten (Agora Theater, 8/4).


  Wat wil je doen?

  Meld een evenement aan
  Voor online en krant