article
1.6697737
ARNHEM - Maarten Tjallingii (39) uit Arnhem was jarenlang succesvol profwielrenner. De Giro d'Italia van 2016 was zijn afscheidstour. Nu stort hij zich op zijn carrière als coach.
Maarten Tjallingii: Arnhem heeft alles, maar je moet zoeken
ARNHEM - Maarten Tjallingii (39) uit Arnhem was jarenlang succesvol profwielrenner. De Giro d'Italia van 2016 was zijn afscheidstour. Nu stort hij zich op zijn carrière als coach.
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/uit-met/maarten-tjallingii-arnhem-heeft-alles-maar-je-moet-zoeken-1.6697737
2016-12-01T10:58:12+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6697867.1480589578!image/image-6697867.jpg
Arnhem
Uit met
Home / Uit & Thuis / Uit met / Maarten Tjallingii: Arnhem heeft alles, maar je moet zoeken

Maarten Tjallingii: Arnhem heeft alles, maar je moet zoeken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Maarten Tjallingii, zoals gewoonlijk op de fiets.
   Fotograaf
  ARNHEM - Maarten Tjallingii (39) uit Arnhem was jarenlang succesvol profwielrenner. De Giro d'Italia van 2016 was zijn afscheidstour. Nu stort hij zich op zijn carrière als coach.

  Opgroeien in Afrika
  „Ik ben geboren in Leeuwarden, maar groeide op in Mozambique. Mijn vader werkte bij Buitenlandse Zaken en leidde daar docenten op. Mijn jeugd was super, ik speelde altijd buiten met vriendjes. Voetballen, fietsen, kattenkwaad uithalen, ik was eigenlijk nooit thuis. We reden op de BMX en scheurden van onze zelfgemaakte schans. Jaren later ging ik terug met mijn vrouw. Een gekke gewaarwording: alles was ineens veel kleiner dan in mijn hoofd."

  Altijd in beweging
  „Op mijn 12de verhuisden we terug naar Nederland. Ik probeerde allerlei sporten uit. Eerst voetbal, toen atletiek en vervolgens schaatsen. Het schaatsen ging me meteen goed af en ik viel al snel in de prijzen. Om ook tijdens de zomer fit te blijven, fietste ik. Daarmee was mijn liefde voor de wielersport geboren. Ik begon met mountainbiken, later werd het wielrennen.

  „Onlangs zette ik na elf jaar een punt achter mijn professionele sportcarrière. Mijn vuistregel: als ik iets tegenkom dat ik leuker vind dan fietsen, dan stort ik me daarop. En zo geschiedde. Mijn hart ligt nu bij coaching, mensen enthousiasmeren en hen ondersteunen om hun persoonlijke doelen te behalen."

  Arnhem
  „Sinds 2002 woon ik in Arnhem. Ik zie deze stad als een ruwe diamant. Als je goed kijkt, gebeurt er heel veel moois en bijzonders. Helaas ziet een buitenstaander, maar eigenlijk ook de Arnhemmer zelf, dat niet. Afgelopen oktober gaf ik een presentatie op Innovate Arnhem en stond versteld van wat er op innovatief vlak allemaal gebeurt in de stad. Arnhem heeft alles, maar om het te vinden moet je wel een beetje zoeken."

  Luisterend lezen op de fiets
  „Mijn vrije tijd spendeer ik nog steeds graag op de fiets. De Posbank is een van mijn favoriete fietsplekken. Vooral na de Giro heeft deze plek sentimentele waarde voor mij. Ik rijd ook graag door de Hoge Veluwe, op de Ginkelse heide of door de Betuwe. Mooi luisterboek aan en gaan. Een paar van mijn favoriete titels zijn Good To Great, The Tipping Point, Abundance en The Speed Of Trust. Op dit moment ben ik bezig in Autobiography Of A Yogi. Het zijn voornamelijk boeken gericht op persoonlijke ontwikkeling. Stilstand is wat mij betreft achteruitgang. Daarom streef ik ernaar fysiek en mentaal altijd progressie te boeken."

  Family man
  „Zit ik niet op de fiets, dan ben ik samen met mijn gezin. Ik vind het heerlijk om lekker buiten te zijn met mijn twee kinderen Sven en Nina. Er is hier in de omgeving van alles te doen wat ze leuk vinden: lekker wandelen door Sonsbeek of mountainbiken in de natuur. Mijn dochter Nina van 5 vindt het prachtig om in een karretje achter de fiets door het bos te rijden."

  Vegetariër
  „Mijn familie is al vier generaties lang vegetariër. Mijn opa werkte in een vleesverwerkingsbedrijf en kwam daar in aanraking met de schaduwkant van het eten van vlees. Ik weet niet beter en mijn kinderen ook niet. Natuurlijk hebben ze de vrijheid om daarin zelf een keuze te maken, maar dat is wel een weloverwogen keuze en geen vanzelfsprekendheid.

  „Als we uit eten gaan, geven de vegetarische opties bij een restaurant al dan niet de doorslag. Voor ons is het goed toeven bij Rawsome, Look, Caspar en Momento."

  Reizen
  „Als je geen vlees eet is, is India qua reizen echt een walhalla. Maar gezien vanuit mijn wielercarrière is Italië echt favoriet. Pizza's, pasta's, mmm ...

  „Ik ben ook dol op China, Amerika en Australië. China vanwege de bijzondere synergie die er bestaat tussen zo ontzettend veel bewoners, Amerika vanwege haar ongekende mogelijkheden. Net als ik denken Amerikanen niet in problemen, maar in mogelijkheden. Dat vind ik mooi.

  „Afrika blijft bijzonder voor mij. Als je daar op een strand eens naar rechts en naar links kijkt, zie je kilometerslang niets geciviliseerds. Uniek."


  Wat wil je doen?

  Meld een evenement aan
  Voor online en krant