article
1.6652647
BEUNINGEN - Zangeres Rian van Nieuwkuijk (55) uit Beuningen brengt al 12,5 jaar Franse chansons en viert dat met een concert. Wat doet zij in en met haar (vrije) tijd?
Rian van Nieuwkuijk: Oprecht francofiel, op het nationalisme na
BEUNINGEN - Zangeres Rian van Nieuwkuijk (55) uit Beuningen brengt al 12,5 jaar Franse chansons en viert dat met een concert. Wat doet zij in en met haar (vrije) tijd?
http://www.gelderlander.nl/uit-thuis/uit-met/rian-van-nieuwkuijk-oprecht-francofiel-op-het-nationalisme-na-1.6652647
2016-11-17T09:28:19+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6652674.1479374676!image/image-6652674.PNG
Uit met
Home / Uit & Thuis / Uit met / Rian van Nieuwkuijk: Oprecht francofiel, op het nationalisme na

Rian van Nieuwkuijk: Oprecht francofiel, op het nationalisme na

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Rian van Nieuwkuijk: „Ik houd van kleinschalige optredens.”
   Fotograaf
  BEUNINGEN - Zangeres Rian van Nieuwkuijk (55) uit Beuningen brengt al 12,5 jaar Franse chansons en viert dat met een concert. Wat doet zij in en met haar (vrije) tijd?

  Frankrijk
  „Ik heb een voorliefde voor alles wat Frans is. Ik luisterde al naar Franse muziek toen ik tiener was. En ik vond Frans een leuk vak op school. Dat had misschien ook met de leraar te maken. Ik weet niet of ik verliefd was, maar ik vond hem in elk geval erg leuk. Toen ik op mijn 18de klaar was met school ben ik als au pair naar Frankrijk gegaan en heb daar een jaar in Marseille gewoond. Sinds die tijd ben ik oprecht francofiel. Ik houd van de cultuur, van de taal, van het eten, alles. Alleen het nationalisme, daar ben ik niet zo weg van."

  Chansons
  „Als zangeres ben ik een laatbloeier. Tegen mijn 40ste kreeg ik pas ambities op dat vlak. Ik ben begonnen met wat muzikanten, bekenden van me, die allemaal fan waren van Annie M.G. Schmidt. Daarmee maakten we muziektheater.”

  „Toen zei de pianojuf van mijn kinderen een keer: ik hoor dat jij van chansons houdt, wil je dat eens met mij proberen? Voor haar was dat meer voor de lol, ik merkte - toen ik daarmee bezig ging - dat ik het leukste ding had ontdekt wat ik ooit gedaan had. Daar wilde ik meer mee, dus toen ben ik een pianist gaan zoeken om het serieuzer op te pakken. Dat werd Jeroen Jongmans. Met hem speel ik nu al 12,5 jaar samen."

  Concerten
  „Ik ga zelf ook graag naar concerten, liefst iets met nadruk op zang, waarbij ook de tekst een rol speelt. Ik houd van kleinschalige optredens, in het GelreDome of Ziggo Dome zul je mij niet tegenkomen. Ik houd meer van een zaaltje waar je iemand muziek ziet maken.”

  „Mijn eigen optredens variëren van een huiskamerconcert tot de wandelgangen van een congres, een groot diner, een klein festival of een happening in een wijngaard. Maar meestal kleine podia. Ik houd er zelf ook heel erg van als het klein is en ik dicht op het publiek sta. Dan gaat de energie heen en weer.''

  Kleinkunst
  „Als ik naar het theater ga, is het vrijwel altijd voor muziek. Soms ook wel toneel, maar cabaret is bijvoorbeeld niets voor mij. Nou ben ik gisteren toevallig naar cabaret geweest, maar ik had niet door dat het cabaret zou zijn. Het was een voorstelling van Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk, die ik allebei vooral van hun liedjes ken. Ik ben vooral fan van de muziek van Van Merwijk. Maar dit was dus cabaret, en ik vond het eigenlijk best leuk. Toch houd ik meer van kleinkunst waar muziek en tekst even belangrijk zijn."

  Franse films
  „Ook wat film betreft heb ik een uitgesproken voorkeur voor Frans. Sowieso voor Europese films, maar de Franse vind ik het mooist. Natuurlijk vind ik de taal mooi, maar het gaat ook om de cultuur, hoe de mensen in de film met elkaar omgaan en met elkaar praten.”

  „Ik heb me nooit verdiept in filmgeschiedenis, dus ik weet niet of er typische tradities zijn in camerawerk of muziek, maar ik denk dat ook dat wel een rol speelt.''

  Biografieën
  „Ik heb altijd veel romans gelezen, maar de laatste tijd lees ik vooral biografieën. Daar ben ik mee begonnen door een biografie van Annie M.G. Schmidt van de hand van Annejet van der Zijl. Toen ben ik meer biografieën gaan lezen die door haar geschreven zijn.”

  „Langzaam heb ik de overtuiging gekregen dat het echte leven veel mooier is dan fictie. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is al door iemand in het echte leven meegemaakt. Als er dan iemand is die dat mooi kan opschrijven, is dat vaak veel interessanter om te lezen dan een roman.''

  Vakantie
  „Ook voor vakantie kom ik het liefst in Frankrijk. We zijn elk jaar wel één of twee keer voor vakantie in Frankrijk en de laatste jaren probeer ik daarnaast korte tripjes in mijn eentje te doen. Parijs blijft voor mij altijd een stad die leuk is om heen te gaan, al is het maar om doorheen te wandelen. Verder vind ik het leuk alle hoeken van Frankrijk te bezoeken, maar meestal rijd ik toch naar de Provence.”

  „In mijn Marseille-tijd heb ik die streek met vriendinnen helemaal uitgebaggerd, en het geeft nog steeds een soort thuisgevoel. Sinds die tijd heb ik altijd heimwee heen en weer. Als ik in Nederland ben, wil ik daarheen, als ik lang daar ben, wil ik naar Nederland. Dat gaat nooit meer over."

  Rian van Nieuwkuijk, 12,5 jaar L'Amour Toujours, zaterdag, 20.30 uur, De Lindenberg, Nijmegen.


  Wat wil je doen?

  Meld een evenement aan
  Voor online en krant