Volledig scherm
Eén van de jonkies. Nog geen uur oud, op de hand van één van de hulpverleners. © Dierenambulance Nederrijn

Hoogzwangere egel bevalt na redding dierenambulance

WAGENINGEN - De dierenambulance Nederrijn kreeg gisteren een heel speciale verrassing nadat zij een egel had gered uit een sloot aan het Christiaan van Abkoudeplantsoen in Wageningen.

Toen hulpverlener Thijs Devlin van dierenambulance Nederrijn de vervoerbox met de egel opendeed, wist hij niet wat hij zag: de egel was moeder geworden van zes jonkies. Het beestje was blijkbaar hoogzwanger en is vermoedelijk door de stress gaan bevallen.

Bijzonder
„Dit hebben we nog nooit meegemaakt", lacht Thijs. Gisteravond rond 18.00 uur kreeg de dierenambulance een ogenschijnlijk normale melding. „Egels kunnen zwemmen, maar deze egel kwam niet meer uit de vijver", legt hij uit. Daarop besloten de hulpverleners om de egel uit de Wageningse vijver te halen en naar de centrale te brengen.

Bloed
Eenmaal op de centrale schrok Thijs zich een hoedje. „Toen ik de box opendeed zag ik een plas bloed. Meteen daarna realiseerde ik me dat de egel was bevallen", vertelt hij.

'Gaat goed'
Omdat egels geneigd zijn hun sporen uit te wissen als ze in stress verkeren, werd er overlegd om de jonkies apart te houden van de moeder. Het risico bestaat dat de moeder haar eigen jongen opeet. Dit bleek echter niet nodig. „Al snel zagen we dat de jonkies begonnen met drinken en de moeder de jongen accepteerden. Vandaag kregen we bericht dat het zowel met de moeder als met de jongen goed gaat. Gelukkig. Want het had alle kanten op kunnen gaan", aldus Thijs.

Volledig scherm
De jonkies liggen tegen hun moeder aan. © Dierenambulance Nederrijn

De Vallei