Volledig scherm
© Thinkstock

Van vloeken word je sterker

Een kapotte auto vooruit duwen, een berg beklimmen of een jampot openen? Probeer het eens vloekend. Grote kans dat het dan wel lukt. Volgens psychologen word je sterker van een potje stevig vloeken.

Volgens Richard Stephens, lector psychologie aan de Keele University, heeft vloeken een groot voordeel. De wetenschapper onderwierp 29 personen ouder dan 21 jaar aan een fietstest en 52 mensen van 19 jaar oud aan een handgreeptest. Hun werd allemaal gevraagd een scheldwoord én een neutraal woord te herhalen tijdens de tests.

Als de deelnemers al vloekend hun fiets- en handgreeptest ondergingen, deden ze het veel beter. ,,Ze schreeuwden niet, ze herhaalden de woorden op een monotone toon”, benadrukt Stephens, die graag refereert aan een vriend van hem die ooit deelnam aan een tandemtocht van het Britse Reading naar het Spaanse Barcelona. ,,Vloeken hielp hem de Pyreneeën over.”

Het onderzoek is gebaseerd op eerdere onderzoeken van Stephens, waarbij werd aangetoond dat schelden de verdraagzaamheid van pijn verhoogt. Iets helemaal nieuws heeft Stephens naar eigen zeggen niet ontdekt. ,,Ik denk dat mensen instinctief vloeken wanneer ze zich bezeren en als ze zoeken naar een extra boost om te presteren", aldus de psycholoog tegen The Guardian.

  1. IJs maakt in razend tempo plaats voor mos in Antarctica

    IJs maakt in razend tempo plaats voor mos in Antarctica

    Vrijwel nergens is de klimaatverandering zó zichtbaar als op Antarctica. De mossen in dit deel van Antarctica groeien aanmerkelijk sneller omdat het ijs in rap tempo smelt, concluderen onderzoekers van het Britse University of Exeter. Nog niet zo lang geleden werd Oost-Antarctica gezien als een ijskoude massa, waar klimaatverandering nog geen rol speelde. Maar nu zien wetenschappers uit onder meer Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië dat ook dit deel van de Zuidpool plaatsmaakt voor groen.