Volledig scherm
De sportzaal van Bredevoort (links) ligt achter kulturhus 't Grachthuys. Op het dak van de sportzaal legt de gemeente Aalten 144 zonnepanelen, terwijl de Energiecooperatie Bredevoort honderd panelen op het kulturhus legt. © dG

Aalten legt zelf zonnepanelen op dak sporthal Bredevoort

BREDEVOORT - Op het dak van de sportzaal in Bredevoort is ruimte voor 144 zonnepanelen. Niet de lokale Energiecoöperatie Bredevoort, maar de gemeente Aalten zorgt ervoor dat het dak voor de energieproductie wordt gebruikt. Aalten laat ook onderzoeken of er ook zonnepanelen gelegd kunnen worden op de daken van andere sportzalen.

De coöperatie mag wel zonnepanelen leggen op het dak van kulturhus 't Grachthuys, dat aan de voorzijde tegen de Bredevoortse sportzaal is gebouwd. Daar is plaats voor honderd zonnepanelen. De coöperatie wil in totaal 500 panelen op Bredevoortse daken leggen. Ook het dak van meubelzaak Betting kan voor het lokale energie-initiatief worden gebruikt.

Niet op zoek

Volgens voorzitter Bert Weevers van de  Bredevoortse coöperatie is het dak van de sportzaal niet noodzakelijk om aan het gewenste aantal te komen. ,,We hoeven niet op zoek naar andere daken.” Op het dak van de meubelzaak kunnen 400 panelen worden neergelegd, waardoor het gewenste aantal wel wordt gehaald. 

Het Bredevoortse initiatief krijgt waarschijnlijk navolging. Het bestuur van de coöperatie heeft contact met de besturen van andere kulturhusen en gemeenschapshuizen in de gemeente om het Bredevoortse initiatief toe te lichten. ,,Als deze meer dan 500 zonnepanelen er straks liggen is het voor ons klaar. Als er in Bredevoort meer vraag is kunnen we eventueel wel een nieuw project starten. Die ruimte is er wel, bijvoorbeeld op voormalige stallen.”

10 procent

Met de 500 zonnepanelen op de meubelzaak en het kulturhus wordt ongeveer 10 procent van de elektriciteitsbehoefte van de huishoudens in Bredevoort gedekt. De zonnepanelen worden in april op de twee gebouwen gelegd.

Het Bredevoortse initiatief heeft te maken met de status van beschermd stadsgezicht. Daardoor mogen er op panden in het historische centrum van de vestingstad geen zonnepanelen op de daken worden aangelegd, tenzij ze vanaf ade openbare weg niet zichtbaar zijn.

Alle gebouwen

Wanneer de gemeentelijke zonnepanelen op de sportzaal in Bredevoort worden gelegd is nog niet bekend. Dat de gemeente Aalten zelf zonnepanelen laat leggen komt voort uit het vorig jaar vastgelegde raadsprogramma. Daarin is opgenomen dat alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal moeten worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek