Volledig scherm
De Boven-Slinge tussen Aalten en Varsseveld, mogelijk ruimte voor een snelle fietsverbinding. © dG

Aalten wil uitbreiding van snelle fietsverbindingen

AALTEN/VARSSEVELD Aalten wil het aantal fietspaden, vooral als snelle fietsverbinding, de komende jaren uitbreiden. De gemeente wil meewerken aan het plan van buurgemeente Oude IJsselstreek om een snelle fietsverbinding aan te leggen tussen de twee plaatsen.

Dat snelle fietspad kan parallel aan de Boven-Slinge worden aangelegd en komt ter hoogte van het industrieterrein Hofskamp in Varsseveld uit. Deze nieuwe fietsverbinding en nog meer mogelijkheden komen in een notitie ‘Fiets’, die wethouder Martin Veldhuizen begin 2020 aan de gemeenteraad wil presenteren.

Fiets is belangrijk

,,De wens voor betere fietsverbindingen hebben we vorig jaar vastgelegd in het raadsprogramma”, zegt wethouder Veldhuizen. Volgens dat programma van de coalitiepartijen CDA, PP en VVD speelt het fietsgebruik in Aalten een belangrijke rol .

Betere fietsverbindingen zijn niet alleen vanwege de verkeersveiligheid belangrijk, ‘maar ook om de concurrentiepositie van de fiets verder te versterken.’ Volgens de gemeente kent Aalten al een hoog fietsgebruik, dat moet nog verder worden uitgebreid.

Ted Kok fietst

De Aaltense wethouder Ted Kok brengt dat al in de praktijk. De CDA’er krijgt elk jaar van de Aaltense gemeenteraad een ontheffing van de verplichting om te wonen in de gemeente waar hij werkzaam is. Kok woont in Didam en fietst sinds kort één keer per week van zijn huis naar het gemeentehuis.

De afstand van 35 kilometer legt hij in één uur en twintig minuten af op zijn elektrische fiets: van Didam over Zeddam, Etten, Terborg en Varsseveld naar de Markt in Aalten. In het nieuwe gemeentehuis heeft Kok de mogelijkheid om te douchen voordat hij aan zijn werkdag begint. 

Langs de Ringweg

Als het om fietsen gaat heeft Aalten nog meer voornemens, zoals de aanleg van een veilige fietsverbinding langs de Ringweg N318. In het raadsprogramma is ook opgenomen dat het bestaande netwerk aan fietspaden verder moet worden uitgebreid.

Aalten wil met snelle fietsverbindingen aansluiten bij ontwikkelingen elders in de Achterhoek en de rest van Nederland. De Euregio bijvoorbeeld heeft eerder dit jaar een snelle fietspad voorgesteld tussen Doetinchem, Emmerik en Zevenaar. De provincie Gelderland steunt de ontwikkeling van snelle fietsroutes. Het merendeel daarvan is aangelegd en gepland rond Arnhem en Nijmegen.

  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek