Euro's
Volledig scherm
Euro's © ANP XTRA

Aaltens tekort paar ton lager

AALTEN - Het financiële tekort van Aalten is de komende jaren enkele tonnen per jaar lager dan eerder is berekend. Het voordeel wordt zichtbaar na de jongste berekening van de bijdrage van de rijksoverheid.

Die bijdrage valt volgend jaar 168.000 euro hoger uit dan eerder werd aangenomen. In de jaren daarna loopt dat voordeel op naar rond de 700.000 euro. Dat is maar een klein bedrag ten opzichte van de totale rijksbijdrage voor Aalten, die jaarlijks ongeveer 43 miljoen euro groot is.

Voordeel verlicht

Het voordeel verlicht wel iets het Aaltense financiële tekort. Dat ontstaat niet alleen door de veranderingen in de rijksbijdrage, maar ook door de sterk gestegen kosten voor uitvoering van sociale regelingen als de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (onder meer thuiszorg) en de jeugdzorg.

Aalten ziet dat financiële voordeel niet alleen als een meevaller, omdat er tegelijkertijd rekening moet worden gehouden met allerlei tegenvallers. Wethouder Ted Kok stelt de gemeenteraad ook voor om vanaf 2020 elk jaar 200.000 euro apart te zetten. Dat geld is nodig om de bewegingen in de bijdrage van de rijksoverheid op te vangen. Die kan de komende jaren wisselen, omdat Den Haag allerlei zaken nog niet heeft meeberekend, zoals het effect van het versneld afbouwen van de gasproductie in Groningen.

Minder en meer

Aalten maakte eind september bekend dat de tegenvallende inkomsten worden opgevangen met allerlei bezuinigingen (onder meer op het budget op jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning) en belastingverhoging (de onroerendzaakbelasting gaat met 3 procent omhoog).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek