Volledig scherm
PREMIUM
Het lukt Achterhoekers steeds beter om afval te scheiden, maar of het ook in de portemonnee te merken valt... © Theo Kock

Afvalinzameling wordt overal duurder, behalve in Aalten

DOETINCHEM / AALTEN - Steeds beter afval scheiden is goed voor het milieu, maar niet per definitie ook voor je portemonnee. Bijna alle Achterhoekers moeten het komend jaar meer betalen voor de verwerking van hun afval. Alleen in Aalten zijn er lachende gezichten. Een huishouden betaalt hier op jaarbasis 97 euro. Dat is minstens twee keer zo goedkoop als in iedere andere gemeente.

Het omgekeerd inzamelen is de sleutel van het succes in Aalten. De inwoners van de dorpskernen hebben geen grote groene en grijze bak meer bij huis staan en moeten met hun afval naar een ondergrondse container in de buurt. Het voordeel hiervan is dat de vuilniswagen minder kilometers maakt en dat het afval beter wordt gescheiden.

In 2016 had een inwoner nog 150 kilogram restafval op jaarbasis, maar de laatste twee jaar is dat gekelderd naar 47 kilo. Het goede gedrag van de Aaltenaren wordt beloond: ze zijn verreweg het goedkoopst uit in de Achterhoek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek