Volledig scherm
De Raad van State heeft een streep gezet door de geplande verhuizing van afvalverwerker Aalbers in Aalten. © ANP XTRA

Afvalverwerker Aalbers kan niet naar Westrand Aalten

AALTEN - De Raad van State heeft de aanvraag voor uitbreiding van het Aaltense industrieterrein Westrand vernietigd. Dat betekent dat de verhuizing van afvalbedrijf Aalbers niet doorgaat.

De reden voor de vernietiging is dat Aalten zich voor deze ontwikkeling heeft gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die kan niet langer als toestemming worden gebruikt voor plannen zoals deze. Het gaat om het vijf hectare grote nieuwe bedrijventerrein Westrand Aalten, dat aansluit op het bestaande bedrijventerrein Het Broek. Afvalverwerkingsbedrijf Aalbers en Zoon zou naar deze nieuwe plek verhuizen. Tegen de uitbreiding is bezwaar gemaakt door onder meer de stichting Natuur en Milieu Aalten.

Flinke teleurstelling

Bij afvalverwerker Aalbers was woensdagmiddag nog niemand voor een toelichting bereikbaar. Voor wethouder Ted Kok is de afwijzing uit Den Haag een flinke teleurstelling. ,,Ik heb nog geen beeld van een mogelijk herstel, van wat we kunnen doen en hoeveel tijd dat kost.” De uitbreiding was nodig om aan de ruimtenood bij Aalbers een eind te maken. ,,Die nood is dringend, het was krap en het wordt voor hen nog wat krapper.”

Eigendom gemeente

Het afvalbedrijf is nu nog gevestigd aan de Broekstraat. De Westrand bestaat uit vijf hectare landbouwgrond aan de Zomerweg en Sondernweg, eigendom van de gemeente Aalten. De gemeente heeft daar sinds 2009 tien hectare grond in bezit, bedoeld voor uitbreiding van het industrieterrein. Vijf hectare was bestemd voor Aalbers en Zoon.

In strijd met de wet

Volgens de Raad van State is het uitbreidingsplan in strijd met de Wet natuurbescherming. Groei van het bedrijventerrein leidt tot toename van de uitstoot van stikstof en dat kan gevolgen hebben voor natuurgebieden in de omgeving, die als Natura 2000-gebied zijn aangemerkt. Die gebieden zijn al overbelast als het om de gevoeligheid voor stikstof gaat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek