Volledig scherm
Het openluchttheater in Barlo, een van de leefbaarheidsinitiatieven die profiteerde van het Naoberfonds. © Barlo.nl

Animo voor Aaltens Naoberfonds daalt sterk: van 30 naar 8 aanvragen per jaar; 370.000 euro over

AALTEN - De belangstelling voor het Aaltense Naoberfonds daalt sterk. In 2016 werden er 30 lokale initiatieven ingediend, waarvan er 23 werden ondersteund met maximaal 5000 euro. Dit jaar zijn vijf van de acht aanvragen gehonoreerd.

Het Naoberfonds is vier jaar geleden opgericht om activiteiten te steunen die de leefbaarheid in Bredevoort, Dinxperlo, Aalten en de buurtschappen bevorderen. Eind 2016 sprak de gemeente nog van een 'succes', omdat de door het fonds ondersteunde activiteiten een 'positieve maatschappelijke bijdrage' leverden.

Het fonds ondersteunde onder meer het openluchttheater in Barlo, de Klussendienst, de tweede elektrocar in Dinxperlo en de bijenstal van de imkervereniging bij kinderboerderij de Ahof in Aalten. Het Naoberfonds richt zich op het stimuleren van naoberschap: 'ruime en intensieve vormen van burenhulp met name voor bewoners van boerderijen en kleine dorpen, die niet kunnen rekenen op goede openbare voorzieningen'.

Neergang

Na succes in het eerste jaar volgde een neergang. In 2017 werd er achttien keer een beroep op het Naoberfonds gedaan. Daarvan werd de helft gehonoreerd. Vorig jaar was de verhouding zes tegen drie. Dit jaar zijn er acht aanvragen gedaan, waarvan er vijf zijn toegekend.

Het uitgekeerde bedrag daalde ook: van 91.000 euro in het eerste jaar naar bijna 13.000 euro in 2019. Het budget was vele maken groter: voor het startjaar had de gemeente 275.000 euro beschikbaar gesteld. Op basis van het succes in het eerste jaar werd daarna een budget vastgesteld van maximaal 80.000 euro per jaar.

Veel geld over

Van dat budget (515.000 euro in vier jaar) is na vier jaar 141.000 euro uitgekeerd. De gemeente heeft geen duidelijke verklaring voor het achterblijven van de aanvragen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Abrahams vieren halve eeuw jongerencentrum Bredevoort mee
  PREMIUM

  Abrahams vieren halve eeuw jongeren­cen­trum Bredevoort mee

  BREDEVOORT - Attica, I’varca, Chi Chi Club, Eucalypta, de Möllenkoare, het waren slechts enkele van de vele roemruchte namen uit de Achterhoekse jeugdcultuur. Al deze jongerencentra uit de jaren zestig en zeventig zijn aan de tijdgeest bezweken. ’t Centrum in Bredevoort is een van de weinige die de eeuwwisseling heeft overleefd en inmiddels zelfs Abraham heeft gezien. De kracht? ,,Vriendengroepen en iedereen hier kent elkaar.”
 2. Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

  Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

  WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek