Volledig scherm
De pittoreske straatjes van Bredevoort. © Jan van den Brink

Boekenstad Bredevoort zoekt naar nieuw beeldmerk

BREDEVOORT - Boeken zorgen steeds minder voor de levendigheid van Bredevoort, de vergeelde boeken in de stoffige etalage van een gesloten antiquaar in de Prinsenstraat lijken exemplarisch voor de belangstelling van de boekenzoeker. Maar er is inmiddels een nieuwe levendigheid voor in de plaats gekomen.

Die levendigheid, daar ging het de oud-leraar Nederlands Henk Ruessink begin jaren negentig ook om. De boekenstad was een middel om de leegstand van de verdwenen middenstand tegen te gaan en de neergaande spiraal te doorbreken. De boekenstad als impuls voor de culturele en toeristische sector, de handel in tweedehands boeken als motor voor de leefbaarheid.

Boekenstad
Het predicaat boekenstad wordt nog steeds door de plaatselijke VVV gebruikt, weet Hans de Graaf, voorzitter van Bredevoorts Belang. „Baliemedewerkers krijgen wel eens te horen dat mensen teleurgesteld zijn als ze hier komen en merken dat veel van de boekwinkels inmiddels dicht zijn. Er zijn gelukkig nog steeds boekhandelaren die hun best doen, maar het is niet meer wat het geweest is."

Vitaal
Toch lijkt Bredevoort langzaam weer op te krabbelen. Sint Bernardus is verkocht en wordt weer gevuld, het grote park erachter is verfraaid. Het pand De Veste is weer bewoond, de school is gevuld met een proeflokaal en brouwerij. Er zijn regelmatig groepen die gebruik maken van een arrangement. Bij de VVV merken ze dat de belangstelling stijgt, Bredevoort wordt weer vitaal.

Nieuw Bredevoort
Bredevoort Vitaal is ook de naam van de werkgroep die zoekt naar een nieuwe manier om Bredevoort te presenteren. Sylvia Heinen, die het programma samenstelt voor de Koppelkerk, de vorig jaar geopende culturele vrijplaats in de voormalige gereformeerde kerk legt uit wat het plan is. „We zijn aan het nadenken over een nieuw beeldmerk voor Bredevoort. We moeten er nog jaren mee vooruit kunnen. De pijlers zijn historie, kunst en cultuur, de omringende natuur, de boekenstad, ambachten en een zesde pijler. Wat het wordt maken we nog bekend."

En het is ook helemaal niet nodig om afscheid te nemen van die boeken, vindt Hans de Graaf. „Je moet de boeken niet weggooien, de boeken zijn voor Bredevoort nog steeds een pluspunt. Je kunt wel meer doen dan alleen boeken. Maar je moet die boeken niet vergeten, dat zou heel dom zijn."

De redactie van De Gelderlander zoekt uit hoe leefbaar de Achterhoek is en hoe de streek leefbaar wordt gehouden. Alle verhalen hierover zijn terug te lezen via dg.nl/leefbaarheid

Achterhoek