De brandweer blust maandagochtend een tweede woning die flink in brand heeft gestaan aan de Derdebroekdijk in Aalten.
Volledig scherm
De brandweer blust maandagochtend een tweede woning die flink in brand heeft gestaan aan de Derdebroekdijk in Aalten. © DG

Brand verwoest woningen bij manege in Aalten

updateAALTEN - Een zeer felle, uitslaande brand heeft gistermorgen vroeg twee bij elkaar staande woningen verwoest aan de Derde Broekdijk in het buitengebied van Aalten. De eigenaar van de woning, die alleen thuis was, ontdekte de brand rond 04.45 uur en alarmeerde de brandweer. Die kon niet voorkomen dat beide woningen verloren gingen.

Brand in de woningen aan de Derdebroekdijk in Aalten.
Volledig scherm
Brand in de woningen aan de Derdebroekdijk in Aalten. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

Volgens de brandweer is het vuur ontstaan in houtblokken die naast de open haard lagen. De blokken zijn gaan branden als gevolg van ontgassing in combinatie met warmte. Een brandweerwoordvoerder spreekt van ‘pure pech’. Volgens hem heeft de brand zeer snel om zich heen kunnen grijpen, doordat het ging om relatief oude woningen met onder meer een houten vloer en slechte brandwering. Kort na 06.00 uur werd het sein brand meester gegeven, waarna de brandweerlieden nog lang bezig waren met nabluswerk.

Eén van de woningen ligt vrijwel volledig vlak als gevolg van de brand, van het andere huis staan de muren nog maar ook dat is onbewoonbaar als gevolg van brand-, rook- en waterschade, aldus de brandweer.

Egel gered

Wel is voorkomen dat de de vlammen zijn overgeslagen op een paardenstal op het erf, waar tevens een paardenpension is gevestigd. Alle paarden bleven daardoor ongedeerd. Brandweerlieden hebben daarnaast een egeltje gered, dat verschroeide stekels had als gevolg van de enorme hitte. De egel had geen verdere brandwonden, constateerden medewerkers van de dierenambulance.

Het dier is naar de egelopvang in Haarlo gebracht voor de nodige verzorging.

Een van de twee woningen aan de Derdebroekdijk in Aalten is bijna volledig platgebrand.
Volledig scherm
Een van de twee woningen aan de Derdebroekdijk in Aalten is bijna volledig platgebrand. © DG
Een van de twee woningen aan de Derdebroekdijk in Aalten staat nog overeind, maar is onbewoonbaar verklaard. Een andere woning is volledig platgebrand.
Volledig scherm
Een van de twee woningen aan de Derdebroekdijk in Aalten staat nog overeind, maar is onbewoonbaar verklaard. Een andere woning is volledig platgebrand. © DG

Achterhoek