Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Brandweerlieden spreken zorg uit: bezuinigen betekent langere aanrijtijd

AALTEN - De brandweerkorpsen van Aalten en Dinxperlo hebben tegenover de gemeente hun zorgen uitgesproken over de geplande bezuinigingen door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). ‘Het kan effect hebben op de veiligheid’, stellen de brandweerlieden.

Alle gemeenteraadsleden waren maandagavond uitgenodigd op de brandweerkazerne in Aalten. Bevelvoerder Franklin Stump maakte aan de hand van een presentatie duidelijk wat de voorgenomen bezuinigingen kunnen betekenen voor de posten. 

Tweede tankautospuit van andere post

Een herverdeling van het materiaal zou betekenen dat de tweede tankautospuit op de posten in Aalten en Dinxperlo ingeleverd moet worden, zegt Stump. Mocht er een  tankautospuit nodig zijn, moet die van een andere post komen, bijvoorbeeld Varsseveld of Winterswijk. ‘Dat heeft natuurlijk effect op de aanrijtijd’. 

Volgens het VNOG kan dit binnen de marges van de afgesproken tijden, maar de vrijwilligers twijfelen hierover. Ook wordt er in de modellen volgens de brandweerlieden geen rekening gehouden met een incident dat gelijktijdig zou gebeuren. 

Belastbaarheid

Verder zeggen de vrijwilligers zich ernstig zorgen te maken over de belastbaarheid van de manschappen. ‘Minder auto’s betekent minder mensen, maar de inzetten nemen toe. Ook doordat men moet overnemen bij andere posten. Hoelang accepteren de vrijwilligers en hun thuisfront deze toenemende belasting nog. Het is immers een ‘hobby’’. 

De brandweerkorpsen riepen  de aanwezige raadsleden en burgemeester Anton Stapelkamp rekening te houden met de genoemde zaken, en het besluit te heroverwegen. 

Achterhoek