Een ic-kamer in voorbereiding.
Volledig scherm
Een ic-kamer in voorbereiding. © ANP

CORONABULLETIN #23: Verdriet om Fruitcorso, veel sterfgevallen en ‘drive-through’ bij uitvaart

NIJMEGEN - De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De Gelderlander zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Meer sterfgevallen gemeld dan op woensdag, een streep door het Fruitcorso, druk op de psychische zorg en angst bij het verplegend personeel omdat ze zelf mogelijk een bron van besmetting zijn.  

Het coronavirus in Nederland op donderdag 2 april:

• Aan het virus zijn in Nederland inmiddels 1339 mensen overleden, dat zijn er 116 meer dan een dag eerder. 

• Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 14.697. Een stijging van 1083 personen. 

• In Gelderland zijn de afgelopen 24 uur 112 inwoners opgenomen in een ziekenhuis vanwege het coronavirus. Woensdag waren dat er nog 134. Het totaal staat nu op 1727.

• Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt bedraagt nu 1273. Dat zijn er 82 meer dan gisteren. Voor de komende twee weken lijkt het erop dat er genoeg plek is op de ic's

116 sterfgevallen, meer dan een dag eerder 

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1339. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update.  

De toename van 166 nieuw gemelde sterfgevallen is de een-na-hoogste tot nu toe, 31 maart waren het er 175. Het RIVM benadrukt dat deze 166 mensen lang niet allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden.  De cijfers geven dus een vertekend beeld.  

In Gelderland zijn de afgelopen 24 uur 112 inwoners opgenomen vanwege het coronavirus.  Woensdag waren dat er nog 134. Het totaal aantal besmette patiënten in Gelderland dat is opgenomen in een ziekenhuis staat nu op 1727. Net als in veel andere provincies in Nederland vlakt het aantal opnames in Gelderland af, constateert de rijksgezondheidsdienst. 

Groot verdriet in Tiel, nu ook geen fruitcorso

Tiel heeft het er maar moeilijk mee. Na de streep door Appelpo, gaat nu ook het Fruitcorso niet door.  Een moeilijk, maar onder huidige omstandigheden begrijpelijk besluit van beide besturen’, schrijft burgemeester Hans Beenakker. Hij noemt de afgelastingen ‘enorm jammer voor de vele vrijwilligers en tienduizenden bezoekers’. 

Volledig scherm
© William Hoogteyling

Extra druk op GGZ-instellingen in coronacrisis

De vraag naar acute psychiatrische hulpverlening neemt toe door de coronacrisis. GGZ-instelling Pro Persona moet alle zeilen bijzetten: aan de ene kant cliënten en medewerkers beschermen tegen het virus. Tegelijkertijd zorgt minder menselijk contact en de dreiging van corona voor verergering van psychische klachten.

De ambulante teams die zorg verlenen aan mensen die niet in een instelling wonen, richten zich nu met voorrang op cliënten bij wie de psychische klachten verergeren door stress of het te veel thuiszitten. 

Zorgen bij verplegend personeel. Ben ik zelf de bron van besmetting? 

De entree van een verpleeghuis in Nijmegen.
Volledig scherm
De entree van een verpleeghuis in Nijmegen. © Paul Rapp

Personeelsleden van verpleeghuizen in Nijmegen maken zich steeds grotere zorgen. Verpleeghuizen zijn op slot voor bezoek, maar een medewerker die hoest, werkt om de zorg te kunnen laten doorgaan wel gewoon door. Daarom zijn er zorgen: medewerkers vragen zich af of ze niet zelf de bron van besmetting zijn.

,,Iedereen voelt deze grote verantwoordelijkheid, omdat anders de zorg voor de bewoners in gevaar komt. Maar het feit dat medewerkers op de werkvloer hoesten, roept ook vragen en angst op. Ze zijn wel eens bang dat de bewoners jou als zorgprofessional besmetten en andersom.”

Geld nodig voor productie nieuw beademingsapparaat

In de strijd tegen het coronavirus zijn nieuwe betaalbare beademingsapparaten en gezichtsbeschermers ontwikkeld, met hulp van het Nijmeegse Radboudumc. De verwachte piek aan coronapatiënten in ziekenhuizen zou daar straks mee kunnen worden opgevangen.

Alleen: voor de productie van de nieuwe vindingen is nog een boel geld nodig. Het Radboudumc en de Radboud Universiteit zijn daarom een crowdfundactie gestart. Iedereen kan daar geld doneren. 

Drive-through condoleren bij crematorium Aalten

Om in tijden van corona toch grotere groepen gelegenheid te geven afscheid te nemen van een overledene, biedt het crematorium in Aalten de gelegenheid een drive-through condoleance aan. 

De entree van het Aaltense crematorium aan de Romienendiek wordt ingericht als condoleancekamer met opbaargelegenheid, zodat iedereen vanuit de auto toch vanaf dichtbij afscheid kan nemen van de overledene.

Achterhoek