Volledig scherm

Crematoria doelwit van inbrekers

AALTEN - Gouden en zilveren as-sieraden en cash geld, daarop hebben inbrekers het gemunt die de afgelopen weken en maanden toesloegen bij crematoria. In onder meer Aalten, Arnhem, Dieren, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Assen en Baexem was het raak. Het lijkt het werk van een bende.

„De schade die bij de inbraken is aangericht is enorm en staat in geen enkele verhouding tot wat er is buitgemaakt”, zegt Jaap Blaak, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria, waarbij verreweg de meeste van de 90 Nederlandse crematoria zijn aangesloten. „Het is gewoon bizar. We hebben onlangs een waarschuwingsbrief uitgedaan naar onze leden met de boodschap: wees extra alert.”

Vitrine
De inbrekers verschaften zich in de meeste gevallen met grof geweld toegang tot kantoren en ontmoetingsruimten. Zo ging het op 28 mei ook bij het crematorium in Aalten, vertelt directeur Bert van Asselt van uitvaartbedrijf GUV. „Met een koevoet zijn de kozijnen opengebroken. De schade ligt rond de 7.000 euro. Ze waren kennelijk op zoek naar de paar as-sieraden die wij hier in de vitrine hebben liggen; het zijn sieraden waarin nabestaanden wat as van hun dierbaren kunnen bewaren. Voor de duidelijkheid: er zijn geen sieraden gestolen waar de as al was ingedaan; die liggen veilig.”

Internet
Van Asselt zegt niks te begrijpen van de inbraken. „Vrijwel alle crematoria hebben maar een paar showmodellen in huis, het meeste wordt getoond op internet.” Eind vorig jaar en begin dit jaar waren crematoria in respectievelijk Roermond en Rotterdam ook al het doelwit van inbrekers.

Bende
Hoewel de recente inbraakgolf gezien de vaak korte tijd tussen de inbraken het werk lijkt van een bende, kan de politie dat niet bevestigen. „Wij kunnen in ons computersysteem niet specifiek selecteren op inbraken bij uitvaartcentra”, zegt een woordvoerster van de politie Oost-Nederland. In het programma Bureau GLD van Omroep Gelderland wordt vanavond aandacht besteed aan de Aaltense inbraak.

Achterhoek