Digitaal wijkagent Berend Jager houdt dinsdagavond WhatsApp-spreekuur.
Volledig scherm
Digitaal wijkagent Berend Jager houdt dinsdagavond WhatsApp-spreekuur. © Jan Ruland van den Brink

Digitaal wijkagent Jager houdt WhatsApp-spreekuur: 1ste keer al meteen druk

WINTERSWIJK - Het is helemaal iets van deze (corona)tijd. Een politiespreekuur via WhatsApp. Digitaal wijkagent Berend Jager begon vorige week dinsdagavond met deze nieuwe service voor de gemeenten Aalten, Dinxperlo, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. En meteen was het druk. 

Liefst acht mensen belden dinsdagavond tussen 19.30 en 20.30 uur naar 0618671507. Vanavond is het tweede WhatsApp-spreekuur.

WhatsApp
Volledig scherm
WhatsApp © REUTERS

Berend Jager is een van de twee digitaal wijkagenten die Regionale Eenheid Oost-Nederland van politie kent. Hij moet ervoor zorgen dat de fysieke wereld waarin we leven en de digitale wereld waarin we steeds vaker verkeren met elkaar verbonden worden.

Jager: ,,Het WhatsApp-spreekuur is een extra dienstverlening, een uitbreiding van wat we al doen. Het past erg in deze tijd. We willen wel contact maken maar liever zo min mogelijk met elkaar in aanraking komen in verband met het coronavirus. Kennelijk slaat het aan. Het spreekuur is op een vast tijdstip. In die tijd kunnen mensen contact opnemen met tips en meldingen waarvoor geen spoed vereist is.”

Vorige week kreeg Jager al verschillende meldingen waarmee hij iets kon. ,,Iemand meldde dat hij een fiets had gevonden. Die kon ik doorverwijzen naar de gemeente die over gevonden voorwerpen gaat. Een ander had vragen over de nieuwe coronaregels, wat mag wel en wat niet.” 

Verschillende doelen

,,Er meldde ook iemand dat hij het vermoeden had van huiselijk geweld. Zo'n melding pakken we natuurlijk meteen op. Maar verdachte situaties moet je niet bij het spreekuur melden. Als er meteen actie vereist is bel je een ander nummer: 112.”

Een digitaal WhatsAppspreekuur dient volgens Berend Jager verschillende doelen. ,,Het werkt natuurlijk veel efficiënter dan wanneer ik bij die mensen moet langsgaan. We hoeven elkaar niet op te zoeken. Dat scheelt enorm veel tijd. We kunnen dus in kortere tijd veel meer onderwerpen aansnijden.”

Achterhoek